Dr. Szayly József

Dr. Szayly József
a DUE alelnöke

A rádiózás és a DUE iránti elkötelezettségem gimnáziumi éveimre nyúlik vissza. 1978-tól jártam az I. László Gimnáziumba, ahol a sulirádióban fertőzött meg a rádiózás szeretete. Akkor még nem sejtettem, hogy ez átszövi mad egész életemet.

Iskolarádiósként jártam először rádióstáborban (persze, ezt még nem a DUE szervezte…), ahol csoportvezetőm, Friderikusz Sándor, a Magyar Rádió akkor ifjú riportere bíztatott: jöjjek el külsős riporternek a rádióba. Ezt nem lehetett kihagyni! Elkezdtem külsőzni a Magyar Rádióban. Így kerültem 1980-ban az Ifjúsági Főosztályra, az akkor induló Tini tonikhoz, majd az Ötödik sebességhez.

A gimi befejezése után a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán tanultam tovább. Már az egyetemen eldöntöttem: mégsem a szakmámban helyezkedem el, hanem a Magyar Rádióban. 1986-ban indult ugyanis a Petőfi Rádió reggeli ifjúsági műsora, a Reggeli csúcs, ahol szerkesztő-műsorvezetőként kaptam lehetőséget.

Azóta is a Magyar Rádióban dolgozom, voltam a Reggeli csúcs főszerkesztője, a Petőfi Rádió főszerkesztő helyettese, megbízott főszerkesztője, 2006-2010 között a Magyar Rádió műsoralelnöke, ezt követően a műsorlebonyolításért felelős igazgatója voltam. 25 év alatt végigjártam a teljes rádiós ranglétrát. Büszke vagyok rá, hogy a Petőfi rádió zenés ifjúsági adóvá való alakítása, vagy a Kossuth rádió máig is működő műsorstruktúrája alapjainak a letétele a nevemhez kötődik.

Kezdetben én sem tudtam ellenállni a tévézés csábításának. Műsort vezettem a Perpetuum Mobile és az Amőba című ismeretterjesztő műsorokban, „A reggel” című ébresztő műsorban, szerkesztője voltam a Napközi című magazinnak a Magyar Televízióban. A szívem azonban visszahúzott a rádiózáshoz, és ezt csöppet sem bántam meg. Elkötelezettje vagyok a közszolgálati rádiózásnak, és bár már nem vagyok aktív tagja a közrádiónak, de úgy érzem, hogy ezen a téren még van bőven tennivaló.

A gimnáziumi rádióstábori élményem nem csak a rádiós pályámat határozta meg. Érettségi után barátaimmal szerveztünk mi is rádióstáborokat. Ez volt a DUE nyári médiatáborainak őse, elődje. Ebből nőtte ki magát 1989-től a DUE, melynek alapító tagja, és a kezdetektől alelnöke vagyok. A DUE az elmúlt közel két évtizedben rengeteg sikert, örömet, élményt, szakmai tapasztalatot, barátot adott nekem.

Egyetemista korom óta híve vagyok az „egész életen át tartó tanulásnak”. Az első, villamosmérnöki diplomám megszerzése után elvégeztem a Bálint György Újságíró Főiskolát, a Közgazdasági Egyetemen MBA diplomát szereztem, és 2016-ban doktoráltam a Budapesti Corvinus Egyetemen Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskolában. Témám a "Fiatalok percepciójának változása a Petőfi rádióval kapcsolatban a kereskedelmi rádiók indulásától napjainkig".

Három gyermekem van, Kata, Bálint és Zita a DUE-s megszállottságommal együtt szeretnek. Szeretem a kutyákat, van is egy Zola nevű házi kedvencem, kedvelem a szép és gyors kocsikat, a motorokat, valamit imádok a Balatonon vitorlázni.