Herczeg Zsolt

Herczeg Zsolt
az elnökségi tanácsadó testület tagja

A DUE életem elválaszthatatlan része. Egy olyan baráti és szakmai közösség, ami többet adott nekem bármi másnál. Köszönhetem „Neki” – így, megszemélyesítve – a legjobb barátaimat, értelmes és értékes társadalmi munkámat, szakmai tapasztalataim és előmenetelem jelentős részét.

1996-ot írtunk, amikor először kapcsolatba kerültem a DUE-val, és akkor már 21 éves voltam. DUE-időszámítás szerint tehát viszonylag idősen kerültem be az egyesületbe, hiszen a legtöbben már általános iskolás éveik végén, középiskolás tanulmányaik elején belépnek. Sokan a DUE-ban nőttek fel.

1996-ban Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar-művelődésszervező szakpárján belül működő médiaképzés hallgatójaként szerkesztettem a TŰ című főiskolai lapot, ami sikerrel pályázta meg a DUE „Az év diáklapja” címét. Szerencsémre a főszerkesztő nem ért rá, és egyébként is én voltam az a „bandából”, aki deklaráltan újságírónak készült (ritka ez média szakokon…), ezért a cím mellé járó jutalomként én mehettem el az egyesület médiatáborába, Szanazugba.

Utána nem volt megállás, majdnem minden évben voltam nyári táborban, először mint táborlakó, később mint csoportvezető. 2003-ban, Budapestre költözésem után – korábban szülővárosom, Hódmezővásárhely rádiójának, lapjának és hírportáljának a főszerkesztője voltam, ezért ritkán jutottam el a fővárosba – „rákapcsoltam”. Főmunkatársa voltam a DUE Rádiónak és a DUE Tallózónak, csoportvezetője a médiatáboroknak, irányítottam a DUE-honlap 2004. évi megújulását, majd évekig szerkesztettem a weboldalt és elnököltem az Intézőbizottságot. A DUE adta ki a kezdő újságíróknak írt könyvemet, a Presszáriumot. Megmosolyogtatóan büszke vagyok arra, hogy néhány maradandó szlogent („Közösség, tehetség, barátság”, „DUE Online – mindig bejön”, „DUE-tábor – kezdőknek profit”) adtam az egyesületnek, és kitaláltam a DUE Kulissza Gerilla Brigádját, vagyis az exkluzív sajtóbejárások programsorozatát.

2007-től örömmel engedtem munkához jutni a DUE elsöprően tehetséges új generációját, így ma már „csak” az Elnökségi Tanácsadó Testület tagjaként, műsorvezetőként, a DUE-tábor és a DUE Médiaiskola szakmai vezetőjeként, egyszóval aktivistaként nyüzsgök.

Főállásban az InfoRádió belpolitikai riportere és parlamenti tudósítója vagyok, de foglalkozom kommunikációs tanácsadással és webszerkesztéssel is. Korábban rádiós újságírást tanítottam a Budapesti és Kommunikációs Főiskolán, de ma is hívnak oktatni különböző tanfolyamokra.

Szabadidőmben az erdőket és a hegyeket járom.

Legjobb barátaim mind DUE-sok, akikkel az összetartozás érzése rendkívül erős. Nem tudok még egy ilyen erős, állandó, toleráns, mindenkit befogadó, vidám, bulis, értelmes és igényes csapatot, mint a DUE.