10 dolog, amit érdemes tudni arról a szakról, ahová jelentkezel

Már kiválasztottad álmaid szakját, esetleg még mindig álmatlan éjszakákat és konstans fejfájást okoz a továbbtanulás kérdése? Íme 10 dolog, ami segíthet eligazodni a szakválasztás útvesztőjében!

  1. Sok esetben nagyon nehéz rátalálni arra a szakra, amely neked lett kitalálva. A hallgatócsalogató elnevezések és az agyonreklámozott képzések olykor közel sem azt takarják, amire a diák számít. Hogy ne az első nap érjen csalódás, látogass el a szak nyílt napjára, ülj be egy nyílt órára, fedezd fel az atmoszférát.
  2. Érdemes képben lenni az adott szakra vonatkozó ponthatárral. Egyes szakok szinte elérhetetlenül magas ponthatárt húznak, ezért nem árt, ha tisztában vagy saját képességeiddel és tudásoddal. A felvi.hu oldalán a Pontszámító Kalkulátor hasznos lehet, hogy felmérd, mennyi pontra számíthatsz, ezáltal milyen szakra vannak esélyeid.
  3. Fontos, hogy tudd, hogy az általad választott képzés az adott tanévben milyen formában indul (nappali vagy levelező, önköltséges vagy államilag támogatott). Ezt ugyanis az egyetemek előszeretettel változtatják, sőt, sajnos az is előfordulhat, hogy egy adott szakot egyáltalán nem indítanak. Erről szintén a felvi.hu-n tájékozódhatsz.
  4. Hasznos lehet utánanézni a diploma utáni munkalehetőségeknek. A felkapott és jó hangzású képzések adta diplomával sokszor meglepően nehéz állást találni, nagy a túlképzés esetleg egyáltalán nincs rá igény. A neten rengeteg ezzel kapcsolatos statisztikát találsz.
  5. Beszélj olyan emberekkel, akik az adott szakon végeztek! Ők már túl vannak az egyetemi éveiken, tudnak mesélni az elhelyezkedési lehetőségekről és valószínűleg már ismerik a szakma minden csínját-bínját.
  6. Ismerkedj meg felsőbb éves hallgatókkal! Tőlük igazán hiteles infókat kaphatsz, hiszen mindent a saját bőrükön tapasztalnak meg. Tippeket is adhatnak, amik hasznodra fognak válni, ha a szak mellett döntesz, valamint jobban fogod érezni magad, ha az idegenek között van egy ismerős arc, akihez bármikor fordulhatsz.
  7. Az adott szakra vonatkozó követelményeket jó, ha kívülről fújod. Keress rá, milyen tantárgyakból kell érettségizned, szükséges-e emelt szintű érettségi, nyelvvizsga, esetleg alkalmassági vizsga a jelentkezéshez.
  8. Érdeklődj, milyen szakosodási lehetőségek vannak az alapképzés befejezése után. Ha valamelyik mesterszak felkelti az érdeklődésed, akkor érdemes már a megelőző években nagyobb hangsúlyt fektetni az ahhoz kapcsolódó tantárgyakra.
  9. Nézz utána, hogy az adott kar a város melyik részén, melyik épületben tartja az óráit, milyen arrafelé a tömegközlekedés. Ez leegyszerűsítheti a kollégium versus albérlet kérdést, esetleg segíthet abban, hogy a város melyik részén keress lakásokat.
  10. A tanév során az előadások és vizsgák mellett rengeteg esemény zajlik: szakestek, bálok, koncertek igyekeznek feldobni a diákok szürke hétköznapjait. Tudd meg,melyik kar hol és hogyan bulizik!

(Bezzeg Hanna)