Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

„Te is fiam, Brutus?”

Ki mondta? A kérdés elsőre könnyen megválaszolható, hisz mindenki tudja, hogy a Római Birodalom egykori uralkodója, Julius Caesar volt. Viszont ha a részletekben akarnánk vájkálni, akkor nehéz dolgunk lenne: a Vam Design Center-ben nyílt kiállítás viszont segít nekünk a tájékozódásban.

Nagyon kevés lelet maradt fent Julius Caesar korából, ezért főleg a későbbi történetírókra, illetve a legendákra hagyatkozhatunk. Azonban, ahogy a kiállítás alcímében is olvashatjuk, 1984-ben a galliai Bibrax-ban ásatásokat végeztek, melynek eredményeképp rengeteg Caesar korabeli tárgy került felszínre. Ezeknek a másolataiból készítették a kiállítást, ami januárig látogatható.

Van egy mondás, miszerint „Róma Görögországot fegyverekkel hódította meg, aki erre a mondáival és az isteneivel válaszolt, győzelmet aratva”. Maga Caesar is az istenektől származtatta családját, méghozzá a szerelem és a szépség istennőjéhez, Vénuszhoz vezetette vissza a családfáját. Azonban a legendák sem maradtak távol a diktátor életétől. Egy elbeszélés szerint, fiatalkorában, amikor a kalózok elrabolták őt, ötven talentumért adták vissza családjának. A kérdés jogos: micsoda az a talentum? Mikor és hol éltek a kalózok? Miért ölték meg Caesart? És még sorolhatnánk a kérdéseket, melyekre a kiállításon válaszokat kapunk!

S akinek már túl sok volt az információ, amit a tárlatvezetők belécsepegtettek, az kipróbálhatja a parittyahajítót, felemelheti és felveheti egy legionárius pajzsát és páncélját, illetve szemügyre veheti egy „igazi” ásatáson eszközeit is.

 

Lazáry Fanni

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság