Tudod, hogy mi történt harminc éve?

Harminc évvel ezelőtt minden megváltozott Magyarországon. Elsősorban a rendszer: véget ért a kommunista diktatúra és beköszöntött a demokrácia. Talán még meg sem születtél, akkor de már hallottál erről az időszakról. Teszteld a tudásod!

A  Nagy Diák Rendszerváltoztató Teszt három fordulóban repít vissza az 1989-1990-es eseményekhez. Tanítva, bemutatva, hogy mi történt akkoriban és tesztelve a tudást, hiszen erről az időszakról mindenki hallott már. Hazánkban 2020-ban Emlékévvel is tisztelegnek az akkori főszereplők tevékenysége előtt és ehhez csatlakozunk most mi is.Mit is jelentett ez az időszak? 1989-1990 a magyar történelemben a szocializmus lezárását és a demokrácia kezdetét jelenti. Te még nem tapasztalhattad meg, milyen volt úttörőnek lenni, hogyan dolgoztak szorgos kezek az ötéves terv előírásai szerint (tényleg: mi is az az ötéves terv?), vagy hogyan telt egy balatoni nyaralás a SZOT üdülőben. Szüleidnek viszont máig meghatározó élménye lehet ’89 március 15-e a Nemzeti Múzeumnál, vagy Nagy Imre újratemetése a Hősök terén, netán az NDK turisták határátlépését a Videoton tévére tapadva nézni. DUE Médiahálózat Nagy Diák Rendszerváltoztató Tesztje ezt az izgalmas két esztendőt, mint történelmünk meghatározó időszakát szeretné veled megismertetni.

A három fordulóból álló vetélkedősorozat első szakasza online zajlik, a legügyesebbek pedig továbbjuthatnak a későbbi fordulókba. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-24 éves kor közöttiek vehetnek részt. Az online teszten mindenki 30 kérdést kap, amelyek mindegyikére 40 másodpercet szánhat. A kitöltés végén az eredménnyel együtt láthatóvá válnak a helyes válaszok, így a hibákból tanulni is lehet. A kitöltésben segítenek a DUE Médiahálózat honlapjára folyamatosan feltöltött cikkek, amelyekből hasznos információkat gyűjthetsz.

Az online teszt számítógépen és okostelefonon is elérhető 2020. január 31-től egészen június 15-ig, ám az ezt követő két forduló már személyes jelenlétet kíván. A korszakot legjobban ismerő, középdöntőbe került játékosokból a legeredményesebb tizenkét fő jut el a végső küzdelembe, ahol az élő kvíz során lesz mód bebizonyítani, kinek legszélesebb a tudása a 30 évvel ezelőtti eseményekről.

A sikeres tesztkitöltéssel belépési lehetőséget szerezhetsz az országos játék második és harmadik fordulójába, ahol a fődíj egy fantasztikus kétszemélyes utazás Berlinbe, a második és harmadik díj pedig egy-egy profi kamerával felszerelt okostelefon. A döntőt a 27. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon, 2020. szeptember 22.-én rendezzük Budapesten, az Akvárium Klubban. Gyere időutazni velünk, hogy a nyarad is utazással teljen!

*1996.01.31 – 2006.01.31. között születettek

Induljon a teszt!