Pár keRESZTkérdés

MINTA JÓZSEF XXXXX

„Olyan óvodába jártam, ahol az udvaron különböző közlekedési szituációkat lehetett gyakorolni, kismotorral, biciklivel vagy gyalogosan. Mondhatni itt kezdődött el a karrierem.” – mesélte Simonfi Gergely, aki a 2019-es Nagy Diák KRESZ-teszt 2. helyezettje lett.

Többször indult a versenyen, és mindig a dobogó közelében volt. Azóta foglalkozik komolyabban a KRESZ-szel, hogy elkezdte csinálni az első jogosítványát.

Hogyan találtál rá a Nagy Diák KRESZ-tesztre? 

A Petőfi TV-ben láttam egy műsort, ahol reklámozták a versenyt, a honlapján pedig megtaláltam minden információt. Érdekelni kezdett, így először három éve vettem részt rajta.

Szoktál külön készülni a versenyekre, vagy elegendő az eddig megszerzett tudásod?

Alapvetően úgy gondolom, hogy a KRESZ-ben megtanultakat érdemes gyakran felfrissíteni, illetve figyelemmel követni a változásait. Az első versenynél volt két éves a jogosítványom, és mivel érdekelt a téma, megjegyeztem a nagy részét, de nyilván készültem még külön is. A gyakorlatban tapasztaltak nagyon hasznosak, például egy kereszteződésnél megfigyelni az elsőbbségadás sorrendjét. Otthon olyan 5-6 KRESZ könyvem van, azokból is szoktam készülni, mindegyik másra fókuszál, akár balesetek feldolgozására is. 

Elárulnád nekünk, hogy mi volt a motivációd a versenyhez? 

Első sorban a tanulás, a szakmai tudás megszerzése motivált engem, amivel sokat fejlődhetek, hiszen rengeteget lehet tanulni ebből a versenyből, de ismeretségeket is lehet kötni, rutint szerezni. Plusz a döntő egy nagyon jó hangulatú rendezvény, a tavalyi kifejezetten tetszett az Akváriumban. Persze a nyeremények sem utolsók, az első helyezett kap egy robogót, vagy egy ingyen jogosítvány szerzési lehetőséget, utána pedig nagyon szép ajándékcsomagokat lehet nyerni. Minden diáknak ajánlom ezt a versenyt, hiszen a fiatalság elég nagy részét érinti a jogosítvány megszerzése, illetve a KRESZ megtanulása.     

A jövőre nézve vannak terveid a KRESZ-szel? 

Igen, első sorban gépjárművezető oktató szeretnék lenni, és ha minden jól megy, a következő évben el tudom kezdeni a tanfolyamot. Több típusú jogosítvány megszerzéséhez szeretnék oktatni, legyen szó nagymotorról, teherautóról vagy buszról.

Bogdán Noémi