Mire figyelj a megújuló szolgáltatásnál?

Vettél már appot, ami az ingyenes próbaidő után fizetőssé vált. Vagy akár egyből fizetni kellett érte. Ezek között vannak, amelyeket egyszer megvásárolsz, és örökre a tiéd, de vannak olyan is, amelyekért bizonyos időközönként ismét fizetni kell.
2019. december, DUE Online

De ne áltasd magad, ezekről a vásárláskor tájékoztattak, csak lehet, hogy túl gyorsan nyomtad az okét.

A megújuló szolgáltatásnak épp az a kockázata, hogy a felhasználók nem veszik figyelembe, hogy ők regisztrálnak egy szolgáltatásra, bár tudomásul is veszik, hogy ennek van egy egyszeri díja, vagy egy havi díja, de nem számítanak arra, hogy ez egy megújuló szolgáltatás lesz, ezért adott esetben ez rendszeresen terhelődik a számlájukra. Sokszor nem is értik, hogy ez miért történik meg. Ezért nagyon figyelmesen kell eljárni, hogy milyen szolgáltatásra fizetünk elő, és ez milyen következményekkel vagy kötelezettségekkel jár. Lehet, hogy ha előfizetünk egy szolgáltatásra, vállaljuk azt, hogy egy éven keresztül igénybe vesszük ezt a szolgáltatást, és hogyha ezt idő előtt lemondjuk, kötbért kell fizetnünk.

Hogy mi is a szolgáltatás pontosan, amire szerződünk, az akár a szerződési feltételek között is lehet, apró betűs részként, de attól még ott van. Mindenki mindig rányom az „elfogadom” gombra, ez a félreértések egyik oka. A másik a kötbéré, mint a felmondás esetleges következménye.

 

2019. december 8.

 

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért.

A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.