Mit mutatsz a virtuális világban?

Mint a való életben, az online világban is sokszor saját magunk legnagyobb ellenségei vagyunk. A sok megosztott kép, információ, becsekkolás, vagy csak egy-egy sima poszt annyi mindent árul el rólunk, amennyi egy egész titkosszolgálati akta megtöltésére elég lenne.
2019. augusztus, DUE Online

Hogy miről beszélünk pontosan? Elég csak megtekintened a saját idővonaladat. Mondd, mit találsz, mi pedig elmondjuk, milyen információt szűrhetünk le belőle. Persze, javíts ki, ha tévednénk valamiben.

Képet a hétvégi buliról? Máris tudjuk, hova jársz szórakozni, mert megjelölöd a helyszínt. Tudjuk, kik a barátaid, hiszen betaggeled őket a képen. Pláne, ha több ilyen fotót is feltöltesz.

Egy-két becsekkolás napközben. A suli előtt, utána a kávézóban, majd otthon? Ismerjük a napi időbeosztásodat, mikor merre jársz, mikor hol találunk. És persze, hogy mikor nem vagy otthon.

Most tételezzük fel, hogy nem vagyunk jóban. Nagyon nem. Találnánk olyasmit az idővonaladon, amivel megalázhatunk vagy csak simán beégethetünk? Képet, amit csak a barátaidnak szántál? Posztot egy óráról, ami elvágná a matek ötöst? Posztot egy fagyizóból, miközben állítólag betegen fekszel otthon? Ugye.

Ha a te oldaladon nem találunk ilyesmit, akkor gratulálunk: tisztában vagy a megosztási beállításokkal és figyelsz rá, mikor, kivel, mit osztasz meg. Vagy csak nem az online térben éled az életedet? Önmagában ez is nagyon dicséretes.

De mi van akkor, ha mindezek mégis ott vannak? Akkor azt javasoljuk, sürgősen nézd meg, hogy ki láthatja ezeket. Nyilvános? Csak az ismerőseid? Esetleg teljesen titkos, csak te látod? Ezt mind be tudod állítani, és ezzel kivédhetőbbé válik a zaklatás, máris nem vagy olyan védtelen a hálón.

Következő lépésnek ott vannak a csoportok, rögtön három fajta. A teljesen nyílt csoportban látható minden, a tagok, a posztok, képek, fájlok stb. Vannak zárt csoportok is, itt a tagokat az láthatja, aki rákattint, az információk itt már nagyobb biztonságban vannak. Végül ott van a titkos csoport, ennek a létezéséről sem szerezhet információt a netvándor, hiszen csak a csoport tagjai látják. Érdemes figyelni arra, hogy milyen csoportban mit osztunk meg.

Bár privátnak tűnnek, a legtöbb gondot az üzenetek okozzák. Vannak dolgok, amikről úgy érezzük, azonnal meg kell osztanunk a barátainkkal, így aztán kapásból üzenetet küldünk nekik. Jól néz ki a srác/csaj a buszon? Fotó is megy hozzá. Szemét volt velünk valaki? Fél oldalnyi panaszkodás megy róla, szintén a barátainknak. Csak az a helyzet, hogy a szó elszáll, az írás viszont megmarad. Ahogy a „szkrínsátolt” beszélgetések is. Mit gondolsz, hány kattintás egy veszekedés után szétküldeni egy ilyen üzenetet? Kettő? Talán három? De elég csak abból kiindulnunk, ami Pécsen történt néhány éve. Egy lány meztelen képeket küldött a pasijának cseten. Majd szakítás után a képek megjelentek a neten, és hirtelen mindenki telefonján ott voltak. Képzelhetjük, milyen lett a lány élete ezek után az osztályában, a közösségében. Gondolom, senki nem szeretné átélni azt, ami szegénnyel történt. De ezt csak egy módon lehet elkerülni: figyelemmel és ésszel.

2019. augusztus 8.

 

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért.

A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.