Így kerüld a káros tartalmakat!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hasznos listát állított össze, hogyan szűrjük ki a káros tartalmakat. Érdemes átnézned!
2019. október, DUE Online

– Ha az e-mail nem egy ismerősöd privát e-mail címéről érkezik, óvatosan kukkants bele. Természetesen van, hogy addig számodra ismeretlentől kapsz érdekes vagy fontos levelet.

– Ha a feladó e-mail címe megtévesztésig hasonlít egy megbízható cég hivatalos e-mail címére, de csak hasonlít! Például: noreply@telekom.comhelyett telekom@noreply.hu.

– Ha az e-mailt egy olyan szolgáltató nevében küldték, amellyel nem állsz kapcsolatban, vagy egy olyan vásárlásra hivatkoznak, amely nem történt meg: töröld a levelet. Esetleg, ha extra jófej akarsz lenni, felhívhatod a szolgáltató ügyfélszolgálatát, hogy jelezd nekik, van egy ilyen adathalász levél.

– Akár a levél tárgya is gyanúra adhat okot. Például, ha azt látod a tárgy mezőben: „Ez nagyon fontos!”; „Ne törölje ki a levelet olvasás nélkül!” Ezt nyugodtan tekintsük felszólításnak – épp az ellenkezőjére, és gyorsan töröljünk, olvasás nélkül.

– Az adathalász levélben használt megszólítás általános, döntő többségben nem szerepel benne a címzett neve. Például: „Tisztelt Ügyfelünk!” Ritka kivétel, hogy az adathalászunk olyan címlistát szerzett meg, amelyben nevek is szerepeltek, ilyenkor előfordulhat, hogy név szerinti a megszólítás, de továbbra is maradj óvatosak!

– Van, hogy épp furcsán, nem helyesen írják a nevedet. Gyanakodj!

– Az ilyen e-mailek szövege sokszor fordítóprogrammal készül, így magyartalan a megfogalmazás, és helyesírási hibákat is bőséggel tartalmaz. Például: „Most mar fizetni a szamlakat egyszeru es sima utat a bankkartya vagy a bankszamla es biztonsagosan”. Ugye, már nem is kell mondanunk, mit csinálj az ilyen e-maillel?

– Az adathalász e-mailben megadott link látszólag hasonlít az eredeti oldal címére, kattintás után azonban a címsorban teljesen más jelenik meg, ezt a webhely-eltérítésének nevezik. Mindig ellenőrizd, hogy valóban annak a weboldalnak a címét látod-e a címsorban, amelyiknek szeretnéd!

– Mindenképp gyanús, ha e-mailben arról tájékoztatnak, hogy sorsolás útján jelentős összeget nyertél, és az összeg átutalásához a bankszámlaszámodat, neved és pontos lakcímed megadását kéri az e-mail feladója.

 

2019. október 7.

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért.

A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.