A technika a biztonság szolgálatában

A huszonegyedik század „csodái” a helymegosztás opcióval rendelkező alkalmazások az okostelefonokban. Ezek lehetővé teszik, hogy ha mégis kettesben akarnánk találkozni az internetes ismerősünkkel, akkor a családtagjaink és a barátaink lássák, merre járunk.
DUE Online, 2019. július

Ha bármi szokatlant észlelnének, azonnal közbe tudnak lépni, vagy hívni tudják helyettünk is a 112-t, ha már cselekvésképtelenek lennénk a szituációban.

 

A Google Maps erre egy optimális megoldást nyújt, ugyanis a helymegosztó funkciójával láthatjuk, hogy hány százalék töltöttségen van az adott fél telefonja, és hány perce tartózkodott az adott helyen. Ez megkönnyítheti a rendőrök munkáját is, ha valami félresikerülne, és egy emberrablás balszerencsés helyzetébe kerülnénk, vagy szexuális cselekményre kényszerítenének.

 

Baj esetére, amikor esetleg nem tudunk telefonálni, megadhatunk a telefonunkban vészhelyzeti kontaktokat is. A vészhívás után a telefon SMS-ben értesíti a vészhelyzeti kontaktot, és elküldi az aktuális tartózkodási helyedet is, és frissíti is a helyzetedet.

 

Remek segítség lehet a Hazakísérő Telefon. Ha éjszakai sétád közben bizonytalanul érzed magad vagy félsz, akkor a 06 80 442 422-es zöld számon vagy a 06 30 899 3465-ös normál tarifás számon hívhatod a Hazakísérő Telefont. Hétfő-szombat 22-től hajnali 4-ig, vasárnap 22-től hajnali 1-ig várják a hívásokat. Mielőtt beszélgetésbe kezdenél az operátorral, ő elkéri a telefonszámodat, a tartózkodási helyedet és az úticélodat. Ezeket az adatokat nem kell feltétlenül megadnod, de célszerű, mert vészhelyzet esetén gyorsabban megtalál a segítség. Emellett neked is figyelmesnek kell lenned, beszélgetés közben is figyeld az utcaneveket és a házszámokat! Közben a hívásfogadó az internetes térképen megkeresi az indulási és érkezési pontodat, majd beszélgetés közben kb. 2-5 percenként megkérdezi, hogy hol jársz, és ellenőrzi azt a térképen. Szükség esetén pedig segítséget küld.

Ha azt tapasztalod, hogy követnek, de nem vagy biztos a dolgodban vagy csak néhány pár száz méter miatt nem szeretnéd hívni a 112-t, és inkább a Hazakísérő Telefont hívod, kérdezés nélkül a teljes neveddel, a telefonszámoddal és a tartózkodási helyed megadásával kezdj! Ne magyarázkodj és szabadkozz, azonnal térj a lényegre! A Hazakísérő Telefon sajnos nem tudja megakadályozni az esetleges elkövetőt az elhatározásában. Nem minden bűnöző riad vissza attól, hogy kiszemelt áldozata telefonál, minél gátlástalanabb és minél tapasztaltabb, annál valószínűbb, hogy nem érdekli, hogy beszélsz valakivel. Amit a Hazakísérő Telefon tud tenni, az az, hogy tudják, hova kell mennie a rendőrségnek, hogy segítsen, és ha te nem is tudnád hívni a rendőrséget, ők tudják. Mentsd el a számukat, és tedd be a kedvencek közé, ha szoktál sokáig kimaradni este!

 

Hasznosak lehetnek a családtagok és barátok számára a mobiltelefonokon alapból megtalálható vagy letölthető mobilkövető alkalmazások is. A legtöbbje akkor működik, amikor a mobiltelefon be van kapcsolva, és persze a követést engedélyezni is kell. A segítségével láthatóak maradunk, de célszerű így is elmondani valakinek, pontosan mikor, hová és kikkel megyünk. Baj esetén így nagyobb esély van rá, hogy gyorsan segítséget kapjunk.

 

2019. július 4.

 

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért.

A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.