Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

30 éves a DUE!

Harminc évvel ezelőtt, 1989. szeptember 11-én alapították meg a DUE-t.

Harminc év – olyan volt mint egy pillanat. 

Ma harminc évvel ezelőtt alapították, akkor Diákújságírók Országos Egyesülete néven a DUE-t. Talán, akik akkor ott voltak és már évek óta szerveztek diákújságíró táborokat nem is gondolták volna, hogy egy háromévtizedes történetet indítanak el. 

A történelemben harminc év észrevehetetlen. Olyan, mint egy mozdulat, egy levegővétel, egy pillantás – semmi az egész. Ez a harminc esztendő azonban egészen más volt, ez maga volt a történelem. Olyan dolgok történtek a világban és a médiában, amiről korábban álmodni sem lehetett és bebizonyosodott, hogy sajtó a világ egyik legfontosabb területe, hiszen ezt érték el leginkább a változások. 

Ha okostelefonnal a kezünkben visszagondolunk arra, hogy három évtizeddel ezelőtt írógépen készült az újság, vagy felidézzük, hogy szalagos magnón vágtuk a rádiós anyagokat, akkor láthatjuk, hogy min is ment keresztül a világ és a média. Ami változatlan és stabilitást ad ebben a világban az DUE, amely az elmúlt évtizedekben az ország legnagyobb újságíró szervezetévé nőtte ki magát. 

Sokan kérdezik, hogy mi a titok. Az a jó az egészben, hogy nincs titkos recept, csak figyelni kell a világot és alkalmazkodni kell ahhoz, ami körülöttünk történik. Az írógépeket előbb számítógépekre kell cserélni, a szalagos magnók helyére digitális felvevőket kell tenni és így tovább. Ebben talán benne van minden, ami történt velünk három évtized alatt. 

Alkalmazkodtunk és megújultunk. Ha kellett, akkor évente, ha úgy hozta a helyzet, akkor finomhangolást követtünk el, de ha nem volt más választás, akkor komolyabb lépéseket tettünk azért, hogy legyünk, hogy adni tudjunk azoknak a fiataloknak, akik a DUE-hoz fordultak, hogy megtanulják az újságírás alapjait, hogy eligazodjanak a média világában. 

Ma már nem nagyon van az országban olyan jelentősebb szerkesztőség, ahol nincs DUE-s. Százával dolgoznak kollégák az újságírók között, akik táborokban, tanfolyamokon, fesztiválokon ismerték meg az egyesületet és indultak el a sajtó irányába. 

Harminc éves az egyesület, amelyik a 40. médiatáborára készül. Talán ez a két adat is mutatja, hogy a DUE a stabilitást és az állandóságot képviseli. Harminc év a történelemben olyan, mint egy mozdulat. A DUE három évtizede viszont sokaknak, sokkal több. Köszönjük, hogy velünk töltöttétek ezeket az esztendőket – megyünk tovább!

Kecskés István
elnök

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság