Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Válaszok frissen és fiatalosan

Társadalmunk újabb komoly kihívás előtt áll. Erre csak frissen és fiatalosan érdemes válaszolnunk.

Az gazdaság fejlődésére-fejlesztésére megszületett az Ipar 4.0 elnevezésű tervezet. Ehhez kapcsolódik a Szakképzés 4.0, ami a következő években sokak életére hatással lesz.

Átalakul a szakképzés elmélete és gyakorlata is: a korábbi, „kínálat-alapú” képzési rendszer helyébe egy a piac által meghatározandó, „kereslet-alapú” rendszer lép. Átalakulnak a szakképzés iskolái, az alapfokú és a középfokú képzőintézmények a munkaerőpiac igényeit is figyelembe véve módosulnak.

A korábbi OKJ-rendszert, mely sok-sok egymástól gyakran alig különböző szakmát tartalmazott, felváltja egy korszerűbb, jobban használható, általánosabb szemléletű „alapszakma”-összeállítás. Ez jobban figyel a tanulók alap-érdeklődésére, de benne van a későbbi specializáció lehetősége is. Ugyanakkor olyan tudást kíván nyújtani a szakmát szerző fiataloknak, ami a felsőoktatásba is dobbantót jelent.

„Gyerek-család-iskola-szaktudás-munka.” A társadalom tagjai, a gazdaság szereplői csak együttműködésben lehetnek sikeresek. Abban, hogy ők mind megtalálják önmagukat és a másikat is, kölcsönös ismerkedésre van szükség. Ebben nyújt segítséget immár évek óta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. Információkkal és programokkal segíti az általános és középiskolásokat a pályaválasztásban, és mint a szakképzés koordinálásában fontos szerepet vivő köztestület, a fővárosi gazdasági élet minden fontos szereplőjének igyekszik szakember-utánpótláshoz jutni.

Nézd meg! Fogd meg! Próbáld ki!  - Pályaválasztási kiállítást rendez a kormányhivatal

Interaktív pályaválasztási kiállítást rendez a fővárosi kormányhivatal 2019. október 8-9-én a HUNGEXPO B pavilonjában, ahol a fiatalok több mint száz szakmát ismerhetnek meg és próbálhatnak ki. A sorrendben nyolcadik SzakMÁzz! Budapest Pályaválasztási kiállításon  szakképző intézmények mellett munkáltatók is bemutatkoznak, sőt, hírességek is elmesélik saját szakmaválasztásuk történetét a főként 7. és 8. osztályos fiataloknak és a szakmaváltást tervezőknek.

Állami és nem állami szakképző intézmények, munkáltatók, összesen mintegy 110 kiállító mutatja be azt a több mint száz szakmát, amelyek képzéseiken elsajátíthatók.  Az idei rendezvény mottója „Nézd meg! Fogd meg! Próbáld ki!”, ennek jegyében a foglalkoztató szigeteken az érdeklődők többek között főzhetnek, varrhatnak, házat  építhetnek,  de részt vehetnek pályaorientációs tanácsadáson és tájékoztatáson is. A szervezők látványos meglepetésekkel is készülnek. 

A kiállításra 324 általános iskola 7. és 8. osztályos tanulói kaptak meghívást, akik számára Budapest Főváros Kormányhivatala buszos szállítást is biztosít. A fiatalok mellett a rendezvény mindazok számára is hasznos, akik új szakma elsajátítását tervezik. A kormányhivatal Foglakoztatási Főosztálya évente több pályaválasztással, pályaorientációval kapcsolatos nagy rendezvényt is szervez annak érdekében, hogy a megfelelő szakképzettséggel rendelkező munkaerő révén hosszú távon is támogassák a budapesti munkaerőpiacon tapasztalható kedvező folyamatokat.

A kiállítás mindkét napon 9-16 óra között  ingyenesen látogatható!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság