Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hogyan hasznosítjuk újra az üveget és a műanyagot?

Lényegesen megnőtt a szemét mennyisége a Földön az elmúlt évtizedekben. Hatalmas mértékű a környezetszennyezés, és még nincs reális megoldás a túl nagy mennyiségű hulladékra. Azonban elkezdődött az újrahasznosítás folyamata, amivel talán helyrebillenthetjük környezetünk normális működését.

Vegyük példának az üveget. Kinyitod a hűtő ajtaját, és minimum 20 befőttes üveggel találod szembe magadat, amik tele vannak lekvárral. De ha elfogy a lekvár, mit csinálsz az üveggel? Még véletlenül sem a kommunális szemétbe dobod, hanem elviszed a kijelölt helyekre.

Mi történik az üveggel?

Magyarországon egy helyre gyűjtik a színes és a fehér üveget, tehát nem kell válogatni. Több lehetőség is van az üveg leadására. Az egyik lehetőség, hogy a kihelyezett szelektív szigeteken adjuk le az üvegeket. Az utóbbi időben ezeknek azonban jelentősen lecsökkent a számuk, ugyanis az emberek hulladéklerakónak használják. Mivel közterületen találhatóak, nincsenek komolyabban felügyelve, így a járókelők a nem oda való hulladékokat, akár építési szemetet, bútorokat is elhelyeznek ott.

Azonban van lehetőség nagyobb áruházakban is az üveg leadására. Ha az ember elmegy bevásárolni, egyszerűen magával viszi az újrahasznosítható üvegeket és leadja a gyűjtőhelyeken. Viszont nem mindenki teheti meg, hogy felkeresse ezeket a helyeket, ezért negyedévente van a lakóövezetekben házhoz menő begyűjtő járat, mind a műanyag, mind a fém és a papír esetében. Természetesen az üveg esetében is van egy bizonyos kvóta amit tartani kell, még pedig 21.5 kg/fő/év hasznosítható hulladékot kell begyűjteni és értékesíteni. Ebből nagyjából az üveg 6 kg/fő/év, de ez nem fedezi azt a mennyiséget, amit elszállítanak az áruházakból és a gyűjtőkből, viszont ezzel is segítik a lakosok dolgát. Szerencsére nagy igény van az újrahasznosításra, így valószínűleg gyakrabban fogják elszállítani a szelektív hulladékot is.

Miután begyűjtik az üvegeket, hulladékkezelő telepekre szállítják őket, ahol vannak kialakított gyűjtőterek, itt próbálják meg eltávolítani belőlük a szennyező dolgokat, amik például a szelektív szigeten kerültek közéjük. Ezután jelennek meg a rendszerben a partnerek, kereskedők, hasznosítók, akik felvásárolják az üvegeket. A fehér üvegből újra üveg lesz az újrahasznosítási eljárás végére. Először összetörik őket, átmennek különböző tisztítási folyamatokon, felolvasztják, majd újraöntik őket. A színes üvegeknél is van, hogy újra üveget csinálnak belőlük, de többségében a színek miatt csak összekeverik útépítési alapanyagokkal, és úgy használják fel őket. A címkét, a papírt,amit az üvegeken hagyunk, vegyszerekkel, különböző leáztatási technikákkal távolítják el.

A szállításhoz, pakoláshoz, ellenőrzéshez is rengeteg ember kell, így ezen a szakterületen is munkaerőhiány van, részben a komoly fizikai igénybevétel miatt.

Hazánkban is van üveg visszaváltásra lehetőség, sőt, még fizetnek is a betétdíjas üvegekért. Leginkább a forgalmazóknak, gyártóknak kellene ösztönöznie a vásárlóikat, hogy minél nagyobb mértékben visszaváltsák az üvegeket, de erre vonatkozóan is vannak meghatározott pénzügyi keretek, amiket jelen pillanatban nem lehet megváltoztatni, így nekik sincs egyszerű dolguk. A nem betétdíjas üvegekért a közszolgáltató és az állam a felelős.

Miért hasznosítjuk újra?

Felmerülhet a kérdés, ha ilyen hosszas bonyodalmas és erőforrásigényes az újrahasznosítási folyamat, miért van rá szükség? A válasz egyszerű: mert az üveg nem bomlik le. A természetben elhagyott üvegek szilánkjai fokozottan veszélyesek, komoly sérüléseket tudnak okozni.

Ráadásul egy üveg előállítása és használata sokkal kevésbé környezetszennyező, mint mondjuk egy PET-palacké. Az Európai Uniónak elindított egy kampányt, aminek a végén az egyszerhasználatos műanyagokat teljesen betiltanák, így újra jobban előtérbe kerülnének az üvegek. Sokan már csak azért nem az üveg csomagolású termékeket veszik meg, mert a műanyag még most is olcsóbb. Tehát, vagy az üvegek árlecsökkentése a megoldás, vagy ki kell bővíteni a betétdíjas termékek listáját. Valószínűleg, ha teljesen eltűnik a műanyag a mindennapjainkból, akkor megváltoznak az árak, valamint az áruházak már nem csak a saját termékeiket fogják visszaváltani.

És a műanyag?

A szelektíven gyűjthető műanyag termékek elsősorban a csomagolások, például PET-palackok, fóliák, nem veszélyes anyagot tartalmazó kozmetikai tárolók. A legfontosabb dolog, hogy ezek a műanyagok tisztán, elöblítve kerüljenek be a gyűjtőkbe, mert az egyéb anyagok rontják az újrahasznosított termékek minőségét, hiába tisztítják meg ezeket a feldolgozó üzemekben.

A műanyag a begyűjtés után kikerül a hulladékkezelő telepre, majda válogató szalagra kerül. A műanyagok is előfordulnak több minőségben, amit a színek befolyásolnak: van „natúr” műanyag, ami átlátszó, illetve a színesek, például gyengébb minőségű műanyagnak számít a sárga és a barna színű.

Itt is figyelmesen kell válogatni, mert a műanyaggal együtt gyűjtjük a fémeket. Amint megtörténik a kiválogatás, az összegyűjtött műanyagot bálázzák, majd megtisztítják és ledarálják. Ebből granulátumot készítenek, amit megolvasztanak és egy nagyon kemény előformává alakítják. Ezek úgy néznek ki, mint a kémcsövek. Ezeket felmelegítik, felfújják, és újra PET palackok lesznek, csak már gyengébb minőségűek. A színes PET-palackokat műanyag alapú szőnyegekhez is felhasználják. A fóliát is hasonló eljárási módszerrel hasznosítják újra.

Mivel még évtizedek sem elegendőek a műanyag lebomlásához, így kénytelenek vagyunk végigcsinálni ezt az újrahasznosítási folyamatot, pedig nem gazdaságos a PET-palackok szállítása, hiszen nagy százalékban levegő tölti ki a helyet a járművekben. Az elektromos zsugorítógépek megfelelő méretűre nyomják össze a palackokat, viszont nem térül meg az újrahasznosításukba fektetett pénzösszeg. A kézi zsugorítók pedig nem elég hatékonyak.

Végeredményben elmondható: a műanyag újrahasznosítása nem a legjobb módszer, mert drága, hosszadalmas és az újrahasznosított termék minősége is romlik. Azonban mivel borzasztó hosszú idő, míg lebomlik, a műanyag csomagolások végleges betiltását tervezik az EU döntéshozói.

(Bogdán Noémi)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság