Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Ne dőlj be!

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Bankkártyával az iskolai büfében? Igen!

A Készpénzkímélő Iskolák tesztprogramban 14 vidéki és budapesti középiskolában, eddig 19 banki fizetési terminált telepítettek. Az újításokról Somlay Reginával beszélgettünk, aki 2008 óta a készpénzkímélő Óbudai Árpád Gimnázium büfése.

A korszerű bankkártyás és mobilfizetés a mindennapi életünk része. A bevásárlóközpontokban, éttermekben, szuper- és hipermarketekben, egyre több kisboltban és kávézóban már régóta lehetséges a gyors és kényelmes kártyás fizetés. Csak idő kérdése volt, hogy az iskolákban is megjelenjenek. 

Mikor derült ki, hogy eljött a kártyával fizetés korszaka?

2018. június 15-én szóltak a lehetőségről, amibe bele kellene vágni, és a következő ősztől ez a terv meg is valósult. Szeptember elején, iskolakezdéskor telepítették a szükséges felszerelést, a POS-terminált. Gyorsan ment a munka, egy nap alatt végeztek vele.

Érzékeli a változást ebben az évben? Mennyire lett népszerű a kártyás vásárlás?

Természetesen érzékelem. Ezelőtt nem volt hasonló fizetési alternatíva, és bár a készpénzes vásárlás még mindig népszerűbb, egyre többen vannak, akik a bankkártyát preferálják, körülbelül a vásárlók 25-30%-a.

A diákok korábban is szerettek volna már bankkártyával fizetni?

Többen érdeklődtek korábban, hogy lehetséges-e ez a fajta fizetési mód, de akkor még nem tudtam, hogy az iskola nemsokára partner lesz benne. A diákok nagyon örültek, mikor kiderült, hogy mégis tudnak a kártyájukat használni.

Sok gyereknek volt bankkártyája az elején?

Nem, akkor talán naponta egy ember fizetett kártyával. Mára azért megnőtt ez a szám, és a bankkártyán kívül többen fizetnek a mobiltelefonjukkal is.  A telefon tényleg a legegyszerűbb és legkényelmesebb, hiszen mindig a zsebükben van.

Könnyebb, gyorsabb lett a munkája?

Az elején meg kellett szoknom, de már néhány másodperc alatt kiszolgálom a diákokat így is. Talán mondhatjuk, hogy dinamikusabb lett a vásárlás, hiszen egy szünet alatt ki tudom szolgálni a gyerekeket.

A tanárokra is jellemző a bankkártya használat?

Természetesen. Ők is örülnek, hogy van más lehetőségük fizetni, ha éppen nincs náluk készpénz. A kártya megkönnyíti a vásárlást.

Növelte a büfé népszerűségét a bankkártyás fizetés?

Igen, határozottan. Sok új arcot látok mostanság, akik eddig nem jöttek. Örülök is ennek.

(Pap Rebeka)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság