Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Lezárult a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt első fordulója

Idén csaknem 15.000 diák vett részt a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt első megmérettetésén. A projekt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Belügyminisztérium támogatásával, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály szakmai partnerségével valósul meg. A verseny első fordulója lezárult.

A DUE Médiahálózat és a BM összefogásának köszönhetően évről évre egyre több fiatal kap hasznos információkat, szerez új ismereteket a bűnmegelőzésről.  A bűnmegelőzési kvíz első, online fordulójának kitöltése során a 15.000 résztvevő fiatal hasznos tudás birtokába jutott azzal kapcsolatban, hogy milyen lehetőségeik és jogaik vannak, ha valamilyen veszély fenyegeti őket.

A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt második fordulóját és a döntőjét 2019. május 28-án rendezzük meg a 26. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál keretein belül. A rendezvényünkre 2.000 fiatalt várunk szerte az országból.

A programnak a budapesti Akvárium Klub ad otthont. A helyszínen két korcsoportos bontásban mérhettek össze a tudásukat. A fiatalabbak csoportjában a 14-18 év közöttiek, az idősebbek csoportjában a 19-22 év közöttiek versenyezhetnek az értékes fődíjakért.

A tesztkitöltők figyeljék a mail fiókjukat, mert a legjobbaknak rövidesen megérkezik a meghívójuk a játék következő fordulójába.

A második fordulóban az 1000 legsikeresebb online teszt-kitöltő kap meghívást. Ők a helyszínen már személyesen vehetnek részt egy újabb kvíz kitöltésében. Így kerülhetnek a legjobbak a döntőbe.

Az ide bejutó 12 versenyző egy színpadi kvízjáték keretében versenghet tovább. A két korosztály első helyezettjeinek egy-egy Huawei Mate 10 Pro mobiltelefon lesz a jutalmuk, de a további helyezést elért játékosok is egy-egy okos eszközök boldog tulajdonosai lesznek a játék végén.

A játékos kvíz többek között az erőszakos cselekményekre, a dizájner drogokra, a verekedésekre, a lopásokra és hasonló veszélyes helyzetekre hívja fel a fiatalok figyelmét.  Előfordulhatnak olyan szituációk, amelyekre nem minden esetben vagytok felkészülve. A diákok ugyanúgy lehetnek áldozatok vagy esetenként elkövetők is egy-egy kritikus helyzetben. A tesztsorozat olyan esetekre, lehetőségekre is felhívja a figyelmeteket, amik talán nem is fordulnak meg a fejetekben.

A kérdések kitérnek a tudatmódosító szerek hatásaira, a rongálások okozta károkra, a garázdaságokra, a vagyon elleni bűncselekményekre, de a szexuális zaklatások és az emberkereskedelem veszélyeiről, azok elhárításáról is hasznos és praktikus ismereteket lehet szerezni a népszerű kvízjáték során.

 

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság