Tényleg rólunk szól

Figyelemfelhívó cím a mosolygós fejjel, rózsaszín plakát női mellekkel, egy lány lila hajjal: ez talán nem mindennapi. A problémák azonban, melyekkel Schwechtje Mihály filmje foglalkozik, sajnos egyre inkább.
2019. május, DUE Online.

A tavaly szeptemberben bemutatott Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 a rendező első nagyjátékfilmje, egyúttal az első magyar tinithriller is. Jogosan kapta ezt a műfajmegjelölést, központjában ugyanis az a rendkívül bonyolult, szerteágazó, sokszor fájdalmas vagy undort keltő hullámvasút áll, melyet mi kamaszkorként emlegetünk. A történet tipikus elemeket emel ki, – mint a tanár-diák viszony, a lány vívódása különböző srácok között, szülő-gyermek kapcsolat a „lázadás” időszakában – mégsem válik kliséssé. Mert annyira életszerű, annyira természetesen hat, hogy a néző úgy érezheti, az Eszterrel (Herr Szilvia) történteket a szomszédos iskolapadból nézi éppen végig, megkapja az Instagram értesítéseket és a Snapchat képeket, a Messenger csoportban értesül mindenről. Pont úgy, mint ahogy ez a valóságban is lenni szokott. Ez a közvetlenég indítja el a nézőben a gondolkodást, melyben az amatőr színészek remek játéka is segít.
Bátran nyúl a film tabutémákhoz, nyíltan beszél az online világ veszélyeiről. Ennek kapcsán hoztuk fel jó példaként még a DUE Tallózó márciusi számában, ahol az online szexuális kizsákmányolásról volt szó. A film ugyanis számos példát hoz erre, legyen szó mások megszégyenítéséről, intim tartalmakról, ajánlatok kéréséről.
Egy népszerű műfaj ilyen kezdeményezése segíthet talán felnyitni a szemünket, nem csak a diákokét, szülőkét, tanárokét egyaránt. Annak érdekében, hogy a kamaszkor hullámvasútján ne csak zuhanások, hanem minél több problémamentes emelkedés is fennálljon.
2019. május 7.

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium  nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért.

A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.