Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Zala Orsolya kapta 2018-ban a Kaczián emlékdíjat

A DUE karácsonyon hagyományosan átadásra került a Kaczián Gábor emlékdíj! Az egyesület fiatalon elhunyt titkárságvezetőjéről elnevezett közösségi díjat, 2018-ban Zala Orsolya vehetett át.

Kaczián Gábor 1994 és 1997 között a DUE titkárságvezetőjeként dolgozott. Jelentkező és
gyorsan diagnosztizált betegsége miatt vonult vissza 1997-ben. Harcolt a betegsége ellen, amikor
már alig tudott felkelni, azt mondta, a cél nem a kerekesszék, hanem a járás. Ameddig lehetett, autót is vezetett, alkotott. Életerejét, hitét, humorát mindig csodálták a DUE-tagok. A DUE fiatalon elhunyt titkárságvezetőjéről elnevezett Kaczián Gábor emlékdíjat 2012-ben alapította a DUE  vezetősége. A díjazott méltatását ezúttal is Balázs Géza vállata magára: 

"Amikor minden évben decemberben, karácsony előtt átadjuk a Kaczián Gábor-díjat, elsőként Kaczián Gáborra emlékezünk. Még most is itt lehetne közöttünk. Emlékeimben ott él a jelenet, egy 1987-ben az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar Kazinczy utcai épületében, egy fáradt délután, amikor másodállásban szókészlettant tanítok, középen, hölgykoszorúban ül egy rokonszenves fiatalember, Kaczián Gábor. Azután néhány évvel később jelentkezik egy álláspályázatunkra, s ő lesz a DUE titkárságvezetője. A DUE hőskorában vagyunk, aktív közösségi élet folyik, péntekenként délután mindig összejövünk, nagyokat beszélgetünk, tervezgetünk. Azután néhány évvel később elmondja a még mindig nagyon fiatal ember, hogy egy súlyos betegség támadta meg. De ő bizakodik. Sajnos állapota évről évre romlik, tíz évig küzd a szörnyű betegséggel, de mindvégig reménykedik. Minden év karácsony táján meglátogatjuk. Azután elérkezik az alkalom, amikor utoljára látjuk. Karácsonyelő volt akkor is, elmentünk hozzá látogatóba kis ajándékokkal a pestújhelyi családi házba, elbúcsúztunk tőle, s azután egy-két héttel később jött a hír: Gábor végleg elment.

Az ő emlékére alapítottuk a Kaczián Gábor-díjat: a DUE-ban önzetlen munkát végzők számára. Aki az idén megkapja, a kezdetektől ismerte Gábort, dolgozott vele együtt. Talán ő a DUE egyik legrégebbi tagja, munkatársa. Legrégebbi tagja nem lehet ugyan, mert az alapítóknál fiatalabb, de folyamatosan, megszakítás nélkül és mindennapokban is a DUE-ban dolgozik. Ő az, aki a legtöbb titkárságvezetőt betanította, ő az, akihez mindig fordulhatunk, hogy mi is volt 1998-ban, 2008-ban és mi van ma, 2018-ban… Hol van az az irat, amely… Ki az a személy, aki… Ő az, akihez még dalt is írtak a táborozók. Érdekes, a DUE vezető tisztségviselőit még soha nem írták dalba, de őt igen. Ezért kicsit irigyeljük is, de nem annyira, hogy azt gondolnánk, nem érdemelte meg. Ő az, aki öccsét talán annak megszületése pillanatában behozta, s talán be is íratta a DUE-ba. Ő az, akinek egyetlen munkahelye volt és van: a DUE…Szerintem teljesen fölösleges kimondani a nevét, hiszen ennyiből kitalálhattátok, hogy ő…: Zala Orsolya."

 

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság