Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

DUE Médiatalálkozó - 12 csillagos nap

„Sok az EU-s molekula a levegőben” – mondta köszöntőjében dr. Vass László, a Budapesti Kommunikációs Főiskola rektora, Kecskés István, a DUE elnöke pedig mint egy gigantikus nagycsaládot jellemezte az EU-t 2010. október 15-én, az egyesület Médiatalálkozóján.

Elsőként dr. Urkuti György, a Külügyminisztérium EU-elnökségi Kommunikációs Főosztályának vezetője "Magyar kézben az irányítás" címmel tartott előadást arról, melyek lesznek Magyarország feladatai 2011. januárja és júliusa között, az uniós elnökség időszakában.

„Már három éves koromban volt mikrofonom” – mesélt életútjáról, a riporteri és a műsorvezetői szakma szépségeiről Bakos Piroska, aki az elnökség „háziasszonya”, illetve a szóvivője lesz.

A EU Negotiation Moot képviselője, Kéry Tamás arról beszélt, hogyan tárgyalnak az eurokraták. Ezek után a diákújságírók lehetőséget kaptak, hogy ezt a gyakorlatban is kipróbálhassák: a kis teremben a Kitekintő szerkesztőivel – Olti Mátéval és Kósa Lajossal – egy szimulációs játék keretében vitatkozhattak. A téma „A romák kitelepítése Franciaországból” volt.

Az ebédszünetet és a diáklapok bemutatkozását követően a médiamunkások mindennapjairól beszélt „Pimasz úr”, vagyis Papp Gergő, a TV2 Aktív című magazinjának műsorvezetője (képünkön). Szóba került az is, hogy míg egykor újdonságnak és népszerűnek számított a bulvár, a többség napjainkban már inkább „cikinek” tartja.

„A szólásszabadság nem pottyan az ember ölébe” – ez a „svéd DUE” mottója. A skandináv ország diákújságíró egyesületének képviselője, Susanna Hult arról beszélt, hazájában milyen törvényekkel védik a sajtószabadságot – egyebek mellett úgy, hogy (az orvosi és a katonai iratokon kívül) minden dokumentum nyilvános, segítve az újságírók munkáját.

Simkóné Kis Ágnes protokoll szakértő az európai viselkedési normákról tartott előadást, vagyis arról: hogyan érdemes beszélni, öltözködni, viselkedni más kultúrájú emberekkel a munkánk és az utazásaink során.

A rendezvény zárásaként kihirdettük a Címlap+Arc diáklap-szépségverseny eredményét. „Az idei címlapok sokkal színvonalasabbak lettek, mint az előző években” – mondta Réz András zsűrielnök. A középiskolás kategória győztese a Keszthelyi Vendéglátó Iskola lapja, az A’la Carte lett. A felsőoktatási mezőnyben a Humana magazin címlapja vitte el a 75 ezer forintos támogatást és a DUE-médiatábor kedvezményes bónjait. A közönség kedvence a tavalyi győztes Ikszikszi, az Általános Vállalkozói Főiskola lapja lett.

Nagy Kátya

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság