Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Ne dőlj be!

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hitelt felvenni? Csak okosan!

„Hitel? Minek az nekem? Csak a baj van vele!” – Sokan gondolkodnak így. A 10 évvel ezelőtti gazdasági világválság okozta hitelválság mély nyomot hagyott. Rengetegen tartanak a hitelfelvételtől, eladósodástól, a kamatoktól.

Ha viszont pontosan tudod, mire veszed fel és mennyi pénzt kell visszafizetned, sok helyzetben szolgálatodra lehet.

 

MIKOR VEGYÜNK FEL HITELT?

A reformkorban már Széchenyi István is írt arról, hogy az ország gazdaságának fejlesztése érdekében elengedhetetlen a hitelfelvétel. Manapság sincs ez másképp, persze az igények és a lehetőségek 200 év alatt sokat bővültek. Hitelfelvétel során a hitelező közvetlenül pénzt ad az adósnak, aki a hitelszerződésben foglaltak szerint a későbbiekben kamatokkal együtt rendezi tartozását. Ha lakást, gépkocsit, nagy értékű háztartási eszközt szeretnénk vásárolni, esetleg valamilyen váratlan helyzet áll elő, sok esetben a hitelfelvétel mellett kell döntenünk. Kényelmi- vagy luxuskiadások esetén – pl. egzotikus utazás – érdemesebb elkerülni a kölcsönt, vagy kisebb összeget felvenni.

 

KOCKÁZATOK ÉS LEHETŐSÉGEK

Mivel a bank által kifizetett összeggel már azonnal rendelkezhetsz, és el is költheted, ezért plusz árat, azaz kamatot kell fizetni. A kamat lehet fix, de változó összegű is. Nagyon fontos, hogy hitelfelvétel előtt gondoljuk át havi jövedelmeinket és kiadásainkat. Mivel legtöbbször részletekben kell visszafizetni – kamatostul – a felvett kölcsönt, a bank figyelembe veszi, hogy van-e a bevételeidből származó fedezeted a hitel rendszeres törlesztéséhez. Ha a kamat nem fix, veszélyes lehet, mert a törlesztőrészletek könnyedén megemelkedhetnek. Fix kamat esetén a futamidő – vagyis a hitelfolyósítás és a teljes törlesztés – során a bank meghatároz egy kamatperiódust, amely időszakban a kamat állandó lehet, így a törlesztőrészlettel előre lehet tervezni.

A hitelnek egyéb költségei is lehetnek, ilyen például a hitelbírálati díj. A legfontosabb mutató, amit figyelembe kell venned tehát, az a teljes hiteldíj mutató (THM), ami a hitel minden költségét tartalmazza. Ezzel könnyebb dönteni, melyik hitellehetőséget válasszuk. Magyarországon 1997 óta minden hitelező számára kötelező feltüntetni ezt a százalékos értéket.

Fedezettől és felhasználástól függően többféle hiteltípus is létezik: a legkisebb összegű általában a folyószámlahitel, de gyakori a személyi kölcsön, gépjárműhitel, lakáshitel is. Nagyon fontos, hogy tudatosan válasszunk hiteltípust! A leginkább átgondolandó a jelzáloghitel, mivel itt a fedezet az adós ingatlana, amelyet – ha az adós nem fizet – elveszíthet.

 

EGY REMEK LEHETŐSÉG, A DIÁKHITEL

Ha felsőoktatásban tanulsz, hallgatói jogviszonyod alatt diákhitelt vehetsz fel a Diákhitel Központtól. A diákhitel célja, hogy pénzügyi segítséget nyújtson azoknak a fiataloknak, akik tanulmányaik folyamatos folytatásához nem rendelkeznek elegendő anyagi forrással. A diákhitel kedvezőbb más hitellehetőségeknél, mert visszafizetése tervezhető és a hitelfelvevő mindenkori jövedelmi helyzetéhez igazodik. Ez azt jelenti, hogy nincs előre meghatározott futamidő. Jó hír, hogy a tanulmányok befejezése után kell visszafizetni, a törlesztőrészlet meghatározása pedig az első két évben a minimálbér, azt követően pedig a hitelfelvevő két évvel korábbi jövedelme alapján történik. A hitel igényléséhez nincs szükség igazolt jövedelemre és fedezetre, sőt kezes sem kell.

(Lami Krisztofer)

 

A cikk megjelenését a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság