Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Bankkártya, hitelkártya, PIN kód

Napjaink fontos kelléke a bankkártya, hiszen kényelmes a használata, és a ha lapul egy a zsebünkben, az nagyban segíti a hétköznapokat, mindennapi életünket, mentesít a készpénz használata alól, nem kell bajlódnunk a fémpénzekkel sem.

A bankkártyákhoz a legtöbb esetben éves (időnként havi) költség tartozik, amely bankkártya típustól függően akár az évi ötezer forintot is elérheti. A bankkártya költségei gyakran függnek a bankkártya típusától is. A betéti és hitelkártya csoportosítás mellett van egy másik csoportosítás is, amelyben a két legismertebb kártyatípus az elektronikus és a dombornyomott kártya. Az elektronikus kártya, amint a neve is mutatja, csak akkor használható, ha van online összeköttetés a kártyát kibocsátó bankkal. A dombornyomott kártya is működik ugyanúgy, mint az elektronikus, ugyanakkor online kapcsolat hiányában is használható, bár evvel a funkcióval manapság ritkábban találkozunk.

 

MIÉRT JÓ A BANKKÁRTYA?

A bankkártyával történő vásárlás ma már nagyon gyors, egyszerű és biztonságos. Magyarországon az utóbbi pár évben szinte robbanásszerűen elterjedtek a csak érintéses (paypass) bankkártyák, ami a lehető legrövidebbre csökkentette a fizetési folyamatot: a kártyát a terminálhoz érintve már meg is történt a fizetés. Magyarországon 5000 forintos összegig nincs szükség PIN kód megadására sem. Nagy előnye a készpénzzel szemben, hogy lehet vele interneten fizetni, elvesztés vagy ellopás esetén le lehet tiltani, értesítőt kaphatunk a tranzakciókról SMS-ben, vagy az internetbankon követhetjük azokat, így a költéseink jobban tervezhetővé válnak. Bankkártyával kényelmesen vásárolhatunk itthon és külföldön, a bank a kártyás vásárlásért nem számít fel díjat.

 

MENNYIRE BIZTONSÁGOS A BANKKÁRTYA HASZNÁLATA?

A beépített biztonsági azonosítók miatt, és körültekintő használat esetén biztonságos fizetési mód. Az érintéses kártya egy pillanatra sem kerülhet ki a kártyabirtokos kezéből, egy vásárlás összege pedig nem vonható le kétszer, hiszen miután teljesült a fizetés, a terminál hangjelzést ad, majd kikapcsol. Sose tartsuk a bankkártya mellett a PIN kódunkat!

 

MIT KELL TENNI, HA A BANKKÁRTYÁDAT ELVESZÍTETTED VAGY ELLOPTÁK?

Először is ne ess pánikba! A legfontosabb, hogy azonnal le kell tiltanod a bankod ügyfélszolgálatán telefonon keresztül vagy személyesen. Így érdemi veszteség nélkül megúszhatod, hiszen legfeljebb 15 000 forintnyi kárt kell a számlatulajdonosnak vállalnia, amely időben történő letiltással teljesen elkerülhető. Akkor is érdemes letiltani, ha SMS-üzenet révén olyan jelzést kapsz, hogy a kártyáddal más kísérelt meg fizetni – ez esetben azonnal hívd a bankodat! Figyelj a kártyádra, ne hagyd őrizetlenül, ne add oda senkinek!

 

TUTI TIPPEK

• Bankkártya igénylés előtt gondold át, hogy mire és hogyan fogod leginkább használni a kártyádat: bolti, vagy csak internetes vásárlásra, külföldön vagy belföldön – ezeket azért érdemes tisztázni, mert az elektronikus kártyák díja általában alacsonyabb, mint a dombornyomott kártyáké.

• Hitelkártyát csak akkor igényelj, ha folyamatosan figyelemmel tudod kísérni költéseidet, és a felhasznált összeget határidőben vissza is tudod általában fizetni. Fontos, hogy a hitelkártya nem készpénzfelvételre való: azért ugyanis a bank jelentős plusz költséget számol fel, kizárólag vészhelyzetben érdemes készpénzt felvenni vele.

• A hitelkártyákhoz sokszor külföldi utasbiztosítás is kapcsolódik – érdemes annak feltételeivel indulás előtt tisztában lenni és a biztosító elérhetőségét is magunkkal vinni.

• Mentsd el a telefonodba a bankod ügyfélszolgálatának számát, így ha megtörténik a baj, és le kell tiltanod a kártyádat, azt gyorsan meg tudod tenni!

• Ha mailben, levélben vagy személyesen valaki a kártya PIN kódját kéri banki adategyeztetésre hivatkozva, biztosak lehetünk benne, hogy csalóról van szó! Soha ne adjuk ki a PIN kódunkat!

• A PIN kód gyakran választható: soha ne válasszunk 1234, vagy négy azonos számjegyet, illetőleg születési évünket.

• E-mailben soha ne adjuk meg a kártya hátulján található biztonsági kódot sem (CV vagy CVC), amelyet kizárólag biztonságos felületű internetes fizetésnél kérhetnek el.

A cikk megjelenését a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság