Tápszergyártól a világszínvonalú gyógyszergyárig – Tudós csajok

Hosszú, fagyos, szomorkás délután volt aznap, de nekünk még sem volt okunk a csüggedésre, ugyanis ezen a délutánon az EGIS gyógyszergyár működésébe nyerhettünk betekintést.

Egis

Látogatásunk ideje alatt Kukely Marianna és Nagy Judit kalauzolt bennünket. A gyár épületébe sajnos mi nem mehettünk be, mivel a gyártás során az ott dolgozóknak is rengeteg szigorú szabályt kell betartaniuk az egészségük és a gyártás alatt lévő gyógyszerek védelmének érdekében. Igen, igen akkor jöhet a kérdés, hogyha nem tudtunk bemenni, akkor mit is néztünk meg? Szerencsénkre az EGIS rendelkezik egy saját bemutató épülettel.

Egis

Megérkezésünk után egyből egy mozi szobába kísértek minket, ahol két rövid filmecskét nézhettünk meg a gyár történetével és magával az épület használatával kapcsolatban. Ezt követően a földszinten három nagy monitor segítségével egyedül is átfuthattuk a gyár elmúlt százöt évének legfőbb történelmi eseményeit.
Ti tudtátok, hogy az EGIS eredetileg tápszer- és gyógyszergyár volt, amit 1913-ban alapított  Balla Sándor és Dr. Albert Wander? 1973-ban a tápszer gyártását Budapestről Körmendre helyezték , ezzel a budapesti gyártás végleg megszűnt.

Még egy érdekességként megemlíteném hogy, az EGYT –ben a tápszer mellett jégkrémet is előállítottak. Most azt hihetitek,hogy elírtam az EGIS nevét de nem,ezt a nevet csak 1985-től kezdte el viselni. A névváltoztatás legfőbb oka az volt, hogy külföldi partnerek is vásárolni kezdték Dr. Wander termékeit.

Az interaktív kiállításnak köszönhetően újabb érzékszervünket vethettük be, ez nem más volt mint az orrunk. Egyesével szagolhattuk meg a gyógyszergyártásban használt aromák mindegyikét a mentástól, narancsostól egészen a vaníliásig. Az illatoktól eltelve indultunk neki az első emeletnek ahol ismét klassznál klasszabb dolgok vártak ránk.

Újabb monitorok segítségével beleláthattunk a gyógyszergyártás mechanizmusaiba, kisebb nagyobb lépésibe, például megtudhattuk, hogyan és milyen gyorsasággal készülnek az ampullák, tabletták vagy pedig a gyógyszerhatóanyagok. Emellett, ha kedvünk tartotta kipróbálhattuk, hogyan is történt régen a krémek tubusba való töltése, vagy ha ez még mindig nem lenne elég egy pár perc erejéig egy dolgozó védőfelszerelését is magunkra ölthettük. Akinek ez nem volt elég nagy kihívás, az  a targoncavezető tudását sziporkáztathatta meg egy kisebb verseny keretein belül.

Gyányi Tímea – tudós csaj

A délután folyamán nem csak a munkások mindennapjait élhettük át, egy külön szoba lehetővé tette, hogy egy szempillantás alatt az igazgatói székben csücsüljünk és kipróbáljuk milyen lehet egy világszínvonalú vállalat tulajdonosának lenni.

Tudós csajok egy része

Lassan elérkeztünk a második emeltre egyben a látogatásunk utolsó állomására, ahol  ismét hatalmas érintőképernyős felületek vártak minket. Használatuk során megtudhattuk , mi alapján kapják a kapszulák a színüket  és azt is, hogy mik azok a generikus gyógyszerek és miben különböznek a többi gyógyszerektől.  Generikus gyógyszereknek nevezzük azokat a készítményeket, melyekben kettő vagy több gyógyszer hatóanyagát kombinálják, általában ezek alkalmazása a beteg helyzetét megkönnyítik, illetve nagyobb fizikai, kémiai stabilitással rendelkeznek. Az ilyen típusú gyógyszerek előállításához számos kutatás és folyamatos fejlesztések szükségesek.

Az EGIS nem csak a kutatások során elért számos Innovációs –díjjal dicsekedhet, 2013-ban elsőként nyerte meg a ,,Kiváló Hazai Gyógyszergyár ’’ elismerést. Ezeken kívül persze rengeteg más díjat bezsebelt, de úgy gondolom bártan kijelenthetem, hogy nagyon büszkék lehetünk az EGIS eredményes hazai és nemzetközi területen elismert munkájára.

Társaim nevében is köszönöm a lehetőséget és remélem, egyszer közülünk is valaki gyöngyszeme lehet a magyar gyógyszergyártás világának.

 

Gergely Gréti