Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Berlin, Alexanderplatz fotóspróba CSAK duésoknak

Lessünk be együtt a színház kulisszái mögé. Ha érdekel milyen egy fotóspróba, hogyan készülnek a produkció készítői, miként álmodta színpadra a darabot a rendező Kovács D. Dániel, regisztrálj a programra március 6-ig.

A NE DŐLJ BE! programsorozat keretében szervezett KGB-s programra március 7-én, délelőtt 11 órakor kerül sor. (10.45-kor a helyszínen találkozunk, 1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 6.)

Az előadást március 10-én mutatják be a Katona József Színházban. Alfred Döblin regénye nyomán a színpadi adaptációt Mikó Csaba készítette, továbbgondolta Kovács D. Dániel és Bíró Bence. Az előadás egyik szereplője Borbély Alexandra, a legjobb európai színésznő.  

A Berlin, Alexanderplatz szereplői a szegények, elesettek és kitaszítottak. A névtelen tömegek, akiknek élete egybeforrott a város életével. Főhőse, Franz Biberkopf szállítómunkás, ittas féltékenységében megveri barátnőjét, aki később belehal sérüléseibe, őt pedig súlyos testi sértés miatt börtönbe zárják. Amikor kiszabadul, elhatározza magát: tisztességes ember lesz. Döblin hitelesen ábrázolja a társadalom szorításában vergődő, s végül minden becsületes szándékát feladó embert. Hőse afféle fordított Mefisztóként „mindig jót akar, s mindig a rosszat teszi”. Jószándéka azonban nem rossz természetén bicsaklik ki, hanem tökéletes tudatlanságán. Hiába érzi saját bőrén, hogy kifordult sarkaiból a világ, nem tud vele mit kezdeni. E tömeges élmény a 20-as évek Németországában, nemsokára a nácizmus legfőbb hajtóereje lesz.

A Berlin, Alexanderplatz megérdemelten foglal el különleges helyet a modern világirodalomban. Dos Passos Manhattan Transferjét (1925) szokták elődjének tekinteni, mint nagyváros-regényt, és James Joyce Ulyssesét (1922), mint tudatmozgást, tudatáramot megfestő prózai alkotást.

Bővebben:

http://katonajozsefszinhaz.hu/eloadasok/bemutatok/42814-berlin-alexanderplatz&event_id=415350

"Katona József Színház" jeligére regisztrálj március 6-ig a due@due.hu címen.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság