Egyik kutya, másik etológus – Tudós csajok beszámoló

Az ELTE etológiai tanszéke csak egy újabb köteg, előadótermekbe és laborokba zsúfolt tudományosan hangzó unalom, gondolhatnánk, ámbár ez korántsem így van!
Az etológia alapvetően a biológia egyik legérdekesebb, és laikusok számára talán legvonzóbb ágazata, hiszen közvetlenül az egyed viselkedésével foglalkozik – és ki ne szeretne cuki szőrmókokat tanítani az érintőképernyő használatára?

Fotó: Hegyesi Eszter

Emellett – legnagyobb meglepetésünkre – kiderült, hogy a tanszék nemcsak a „már meglévő” állatokkal foglalkozik, viselkedésmintájukat robotok „kiképzéséhez” használja az eto-robotika keretei közt.
Ezt a sok érdekességet Jégh-Czinege Nikolett etológus monda el nekünk, tudós csajoknak a legutóbbi előadás keretei között. Ezután Dr. Pongrácz Péter számolt be arról, hogy mégis hogyan zajlik egy ilyen kutatás. Megtudtuk, hogy bármely lelkes gazdi kutyája lehet tesztalany.
Az elméleti gyorstalpaló után megnézhettük, hogy is működik ez a gyakorlatban.  Csibra Barbara és egy önkéntes – a kutyájával felfegyverkezve – szemléltette, milyen idő- és türelempróbáló feladat megtanítani csaholó barátainkat az érintőképernyő használatára, és az azon megjelenő, eltérő színű és alakú ingerek felismerésére.
A következő néhány percben pedig vethettünk egy pillantást a szobára, ahol az fMRI vizsgálatra készítik fel az ebeket.

Fotó: Jakab Linda – a képen Dr. Bunford Nóra Klinikai szakpszichológus

A vizsgálathoz használatos gép hangos, a hely pedig szűk, így elviselése bizony kutyapróbáló feladat. A tanszéken természetesen csak egy fa állvánnyal és egy műanyag csővel szimulálták a körülményeket, hogy a kutyusok – például Panka, egyik előadónk házikedvence – élesben már simán vegyék az akadályokat.

Fotó: Hegyesi EszterPanka kutyus

Erre azért van szükség, hogy jobban megértsük az ember legjobb barátainak agyát, és annak működését. Általánosítani persze nehéz, mert  fajonként nagy eltér az agy mérete a testéhez képest, de éppen ez a kihívás ebben a tudományágban.

Ismét egy izgalmas és érdekes előadást és helyszínbejárást tudhatunk magunk mögött, színesítette mindezt a kutyák jelenléte és a barátságos fogadtatás részükről, hát vigyázzunk rájuk és ismerjük meg őket jobban!

Láng Laura