Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Így írtok ti

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Csínytevés vagy bűncselekmény?

Csínytevés vagy bűncselekmény? Hol a határ? Elindult a NE DŐLJ BE! bűnmegelőzési vetélkedő, amely játékos formában hívja fel a figyelmet a fiatalokat érintő veszélyekre és a megoldási lehetőségekre.

István bezárja az osztályterembe Anikót, így akarja őt megtréfálni. Szerinted ez bűncselekmény, netán egy jó kis tréfa, amin lehet nevetni? Sérti a személyi szabadságot? István megúszhatja egy fegyelmi eljárással? Válaszok a www.nedoljbeteszt.hu oldalon.

Kecskés István, a DUE elnöke a BonumTV Délelőtt című magazinműsorában hívta fel a figyelmet arra, hogy miért érdemes a teszt 20 kérdésének megválaszolása.

https://bonumtv.hu/ne-dolj-be-kecskes-istvan/

Kossuth Rádió, Napközben:

Műsorvezető: - Visszavetheti a bűncselekmény elkövetésétől, megfontoltabbá, tudatosabbá teszi az ifjakat egy ilyen teszt?

- Az az elsődleges, hogy minél több információt juttassunk el a fiataloknak és minél többször beszélgessünk azokról a témákról, amelyek érintik őket. A Ne dőlj be! nemcsak egy teszt, ez egy programsorozat. Sok-sok olyan témát mozgatunk meg, amelyekre egyébként a teszt során választ is kapnak a játékosok. Tehát érdemes ellátogatni a DUE honlapjára és megnézni, hogy melyek azok a Ne dőlj be! programok. Korábban már ellátogattunk az Engedj be vámpírdrámára, vagy a Megadom magam előadásra. A projektvezető kiemelte: - Fontosnak tartom, hogy bekapcsoljuk a szülőket, illetve a pedagógusokat, hogy együtt töltsék ki a tesztet a diákokkal, vagy a gyerekekkel. A közös tesztelést követheti egy bizalmi beszélgetés, amit utána tovább tudnak vinni. Tehát nemcsak fiatalokat érjük így el, hanem azt gondolom, hogy a pedagógusokat is, mindenképpen – mondta Illényi Évi, a DUE NE DŐLJ BE! Bűnmegelőzési tesztjének projektvezetője.

A beszélgetésbe bekapcsolódtak a Zöld Kakas Líceum Mentálhigiénés Szakgimnázium, Gimnázium és Általános Iskola diákjai, többek között úgy látják: - Igazából ebben az iskolában nem bántunk senkit, szóval ez nem probléma. Nincs olyan, hogy akkor ő most drogozik és akkor őt bántjuk. Hanem mondjuk, megkérdezzük mi a probléma, mi történt veled, miben tudunk segíteni? Szóval nem kezdjük el egyből piszkálni.

Riporter: Közösségi média, milyen hatást gyakorol? - Nagyon sok olyan van, hogy Facebook-on vagy az interneten bántják egymást, kiposztolnak egymásról olyan dolgokat, amit mondjuk nem kéne. Ez nagyon sok fiatalnak, igazából lelki traumát okoz szerintem - mondta egy másik diák.

A teljes műsor meghallgatható itt.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság