Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Shop

Shop

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Tudós csajok

Időpont: 2017. September 29. - 2017. October 20.

Tudós csajokA Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete bemutatja a „Tudós csajok” projektjét. Az idei tanévben kifejezetten a természettudományok iránt érdeklődő diáklányoknak (és fiúknak) hirdetünk exkluzív tehetséggondozó programot.

A programra kiválasztott 15-20 résztvevő neves és elismert magyar kutatónőkkel ismerkedhetnek meg, személyes találkozókon ismerkedhetnek a szakmájukban kiváló szakemberek tevékenységével, kutatási területeivel. A résztvevők inspirációt és sok érdekes, hasznos tudást szerezhetnek tanulmányaikhoz, későbbi tudományos céljaik eléréséhez.

Az alkalmanként 1-1,5 órás foglalkozások keretein belül a tehetséges, a természettudományokat szerető lányok (és fiúk) részt vesznek neves kutatónők, felfedezők és más természettudományi ágazatban kimagasló eredményeket elérő nő példaképek előadásain. Továbbá olyan helyszíneket látogathatnak majd meg, amelyek lehengerlő élményben részesítik őket és tanulmányaikban, illetve a továbbtanulásban is nagy hasznukra válik.
A kiválasztott résztvevőknek egyéni fejlesztési tervet készítünk, illetve a projekt ideje alatt 3 alkalommal pályaorientációs tanácsadást szervezünk számukra.

A 20 hetes program 2017. novemberétől 2018. áprilisáig tart, figyelembe véve az iskolai szüneteket.
Jelentkezési határidő: Október 20.

A tehetséggondozó programra olyan 14-20 év közötti elsősorban diáklányok jelentkezését várjuk, akik nyitottak a természettudományok iránt, érdeklődésük túlmutat a kíváncsiságon. A tudós diákmédiások 20 héten keresztül heti egy alkalommal vehetnek rész a budapesti foglalkozásokon, és ismerhetik meg alaposabban a természettudomány különböző ágait, a nők által alulreprezentált tudományterületeket. Ezzel egy olyan lehetőséget kínálunk a fiatal lányok számára, amellyel eddig még nem találkozhattak!

A program keretében exkluzív helyszínlátogatások szerepelnek, így a diákok megnézik például:
- Milyen egy Szeizmológiai Obszervatórium, Dr. Kiszely Márta szeizmológus vezetésével, ahol számos  kérdésükre kaphatnak választ és tudományos információt a földmozgásra, mérésekre és kutatásokra vonatkozóan.
- Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Megafizikai Intézetét, amely kitárja kapuit a diákok előtt, hogy Molnár Janka Sára kimagaslóan tehetséges fizikus „palánta” körbevezesse őket az intézetben, ahova ő már szinte hazajár, és motivációs előadásával, tanácsaival, kapcsolataival támogatja a program résztvevőit.
- Milyen a Budapesti Csillagászati Intézet, ami már önmagában is egy bizsergető érzés azok számára, akik a csillagászat és fizika iránt rajonganak. A diákoknak lehetőségük nyílik arra, amiről eddig sokan csak álmodozhattak: egy meteoritot vizsgálhatnak majd meg Zsidi Gabriella csillagász segítségével, aki egy távcsöves észlelésre is vendégül látja a kis tudósokat.

A tudós nő példaképek sora még nem merül ki a fentiekben, hiszen heteken keresztül a diákokat mindig új és új természettudományi ágban kimagasló kutató hölgy várja, mint például:
- Deák Andrea – vegyész, - MTA TTK Szerves Kémiai Intézet, „Lendület” Szupramolekuláris Kémiai Kutatócsoport
- Dr. Orsós Zsuzsanna - rákkutató biológus – PTE, az ország első cigány PhD-hallgató MTA-ösztöndíjasa.
- Magyari Enikő – paleontológus, MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoport tagja
- Czinege Nikolett – etológus egy varázslatos előadás keretein belül bemutatja a kutyák viselkedését és kutatását.

Mit kínál a 40 órás projekt a kiválasztott diákoknak?

- A projekt ideje alatt a kis tudósokat a DUE Tallózó magazinunkban bemutatjuk, tudományos írásaikat az előadásokról és természettudományos tapasztalataikról megjelentetjük online felületeinken is.

- A projekt végén egy Oklevelet kapnak, amely előnyt jelent számukra a továbbtanulásban.

- Közösségi szolgálatba beszámítható a velünk eltöltött időt.

-1 évig ingyen biztosítjuk számukra a sajtóigazolványt, mellyel belföldön és külföldön is egyaránt számos helyen kedvezményesen vásárolhatnak, illetve válthatnak belépőt kulturális helyszínekre, programokra.

- A DUE 2018-as Sajtófesztiválján a projektben részt vevő fiatalok közösen egy tudományos produkció keretein belül bemutatkozhatnak a nagyközönségnek.

- A projekt kezdetétől egészen annak zárultáig, minden DUE eseményre ingyenes belépést és meghívót biztosítunk számukra.

- A program résztvevői 1 éves National Geographic magazin előfizetésben részesülnek.

- Természettudományi ismereteik fejlesztésében való segítségnyújtás és kapcsolatépítés.

A projektre jelentkező kis tudósoktól motivációs levelet és a témához kapcsolódó bemutatkozó anyagot kérünk, ami alapján kiválasztjuk azt a 15 szerencsést, akik díjmentesen részt vehetnek álmaik tudós képzésén.
A jelentkezéseket a
due@due.hu-ra várjuk „Tudós Csajok” jeligével október 20-ig.

Kapcsolódó hírek

Tudós csajok pályázat - Exkluzív helyszínlátogatás a Szeizmológiai Obszervatóriumba

Dr. Kiszely Márta szeizmológus fogja a „Tudós csajok” programban résztvevőket körbevezetni a Sas-hegy gyomrában található szeizmológiai állomáson. Számtalan kérdésre tudni akarod a választ a földrengéssel kapcsolatban? A legjobb tanítót biztosítjuk számodra! JELENTKEZZ PÁLYÁZATUNKRA!

Tudós csajok pályázat - Kalóriaszegény sört fejlesztett ki - Na de ki ő?

A "Tudós csajok" programunk egyik legfiatalabb és legelszántabb előadója, akire nemcsak mi, de de a sört kedvelő nők is biztosan büszkék! Rimaszombati Fruzsina egyetemista, ifjúsági Bolyai-díjas biomérnök-hallgató. Találkoznál vele? Akkor JELENTKEZZ PÁLYÁZATUNKRA! A jövőd a TE kezedben van!

Tudós csajok pályázat - Jártál már Fizikai Kutatóközpontban?

A "Tudós csajok" fizika iránti kíváncsiságát hivatott csillapítani Molnár Janka Sára ifjú fizikus "palánta", aki álmodott egy nagyot és úgy döntött, hogy látogassuk meg az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontot, ahova lassan ő már hazajár. Hogy mit szólunk ehhez? Nagy duzzogva, de legyen, elmegyünk! :)

Tudós csajok pályázat - Nálunk minden arany, ami fénylik!

Tudós csajok készenlétbe, hamarosan a hírhedt vegyész kezeibe adunk benneteket! :) Ha tudomány, kémia, akkor nálunk az első számú név Deák Andrea - MTA TTK Szerves Kémiai Intézet, “Lendület” Szupramolekuláris Kémiai Kutatócsoport. A legjobbaktól tanulni a legjobb dolog! JELENTKEZZ PÁLYÁZATUNKRA!

Tudós csajok pályázat – Velünk kipróbálhatod magad időjárás-jelentőként

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jóvoltából a programban részt vevő „Tudós csajok” betekintést nyerhetnek majd a legfontosabb és legérdekesebb tevékenységi területekbe, mint pl.: időjárás-előrejelzés, veszélyjelzés, repülésmeteorológia, éghajlat-kutatás.

Korábbi pályázataink

CSODÁK TÁRHÁZA – pályázat diákoknak meghosszabbított beadási határidővel!

Imádod a fizikát, mert szuperjó tanárod van? A kémiatanárod úgy kísérletezik, mint senki? A biológiaórán tátott szájjal figyelsz? A matektanárodnál nincs, aki jobban magyarázna? Keressük az ország legjobb tanárait!

Paralimpia 2016.

Idén 15. alkalommal rendezik meg a nyári paralimpiai játékokat 2016. szeptember 7-18. között Rio de Janeiroban, a nyári olimpiai játékok helyszínén. A paralimpiai versenyzők 22 sportágban mérik össze tudásukat. Ennek kapcsán ír ki közös pályázatot diákújságíróknak a DUE és a Paralimpiai Bizottság.

Táborpályázat 2016 – Ingyenes táborozási és gyakornoki lehetőség

Jól jönne egy ingyenes médiatábor a nyárra? Szívesen látnál el gyakornoki feladatokat a következő tanévben a megyeszékhelyeden, hogy ezzel is a legjobb diákújságírók közé tartozz a nyári táborban megszerzett tudással? Neked találtuk ki a Táborpályázat 2016-ot!

Tedd láthatóvá a nagyit! pályázat diákoknak – Október 18-ig meghosszabbítva!

Pályázatunkra olyan fotókat és videókat várunk, amelyek szüleink, nagyszüleink biztonságos gyalogos- és kerékpáros-közlekedését mutatják be. Vedd rá a családod, hogy biztonságosan közlekedjen, fotózd vagy videózd le, és küldd be pályázatunkra!

Ha mobilnet van, minden van? - Pályázat diákoknak

Hogyan könnyíti meg az életet a rohamosan terjedő 4G? Mi minden válik elérhetővé, hozzáférhetővé, ha okostelefont és mobilnetet használunk? 3 perces videóddal most értékes ajándékokat nyerhetsz. A pályázatok meghosszabbított beadási határideje: 2015. március 20.

Helyi kincs – légy a vendégünk!

Ha valaki hozzátok szervezne osztálykirándulást, mit mutatnál meg neki? Helyi kincs című pályázatunkon bemutathatod, miért érdemes lakóhelyeden turistáskodni. Lendítsétek fel településetek turizmusát, ismertessétek meg településeteket mindenkivel!

http://ad.adverticum.net/C/4811604/4811598/481160300?

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság