2012. május

 

2012. április 2012. március
 
 
 
Untitled Document
  Gundel Takács Gábor nem versenyez a konkurenciával
   
 

Magyarország egyik legkedveltebb tévés személyisége lett az egykori sportriporter, mégis azt mondja: első a család és a maga boldogsága, csak aztán jöhet a munka és a karrier. Gundel Takács Gábor, aki a híres vendéglátós família leszármazottja, nem tud főzni, viszont nagyon szeret kóstolni és kedvence az eredeti Gundel palacsinta. Gundel Károly, a híres éttermes dédunokájával beszélgettünk.

Régi tradíció a családban a vendéglátózás?
Már Gundel János is vendéglátással foglalkozott az 1800-as évek végén. Érdekes dolog azonban, hogy a nevünkről mindenkinek a városligeti Gundel jut eszébe, azt akkor Wampeticsnek hívták. A Gellért Szálló éttermét is Gundel Károly vitte a háború előtt, de egyik sem volt a családunk tulajdona. Ritkán járok a Gundelbe, de akkor elég fura érzés fog el, főleg a legkisebb szobában, ahol családunk fotói vannak kitéve.

Elárulná, miért Gundel-Takács Gábor?
Eredetileg Takács Gábor vagyok, de egykori és első munkahelyemen, az MTV sportosztályán dolgozott még egy Takács Gábor. Én voltam a fiatalabb, a sajátom elé kanyarítottam anyám családi nevét. Különben nálunk a névváltoztatás is családi hagyomány. Rokonom például Bujtor István is, de ő Frenreisz volt eredetileg, csak a színművészetin azt mondták neki, találjon ki valami mást.

Sosem akart vendéglátással foglalkozni?
Dédnagyapám és korábbi felmenőinek életművét elvesztette a család az államosításkor. Én 1964-ben születtem, akkor a nagypapa állami vállalatnál dolgozott. A „gundelség” megszűnt. Nem tudok főzni, de nincs is rá szükségem, mert minden nő jól főz a családban. A feleségem például bármit elkészít az eredeti Gundel-receptkönyvből, például a fogasfilét rákpörkölttel és a klasszikus Gundel palacsintát, amit tilos meggyújtani, mert elillan belőle a rum. A porcukrot úgy karamellizáljuk, hogy tálalás előtt 2 percre berakjuk a sütőbe.

A megújult Áll az alku! Sűrűbben jelentkezik, így gondolom annak ellenére is több munka van vele, hogy rövidebb. Ráadásul neked jut a több munka, hiszen miattad szórakoztató a műsor…
A műsor sikere persze nagyban múlik rajtam, de a szórakoztatás kulcsa a játéknak a rendszere. A titokzatosság, hogy nem tudjuk, melyik bőröndben milyen összeg van, ráadásul egy-egy jó játékos is nagy pluszt jelenthet. És ott van még misztikus elemnek a titokzatos bankigazgató, akiről mindenki beszél, de senki sem ismeri…

Visszatérve az eredeti kérdésre. Feleséged és gyermekeid hogyan tolerálják a sűrűsödő elfoglaltságodat?
Amikor sokat dolgoztam egy-egy szakaszában az életemnek, azt sosem a család sínylette meg, hanem én. 15 kemény év után döbbentem arra rá, hogy kimaradt az életemből a feltöltődés és erről csak én tehetek. Igaz, 39 évesen megvolt a házunk Érden, két középkategóriás autónk, és nem volt adósságunk. Akkor azt mondtam, van az a pont, ami után nem szabad tovább rohanni. A gyerekek megnőttek, voltak olyan kérdések az életükben, amire csak én tudtam válaszolni, mert azt csak egyszer teszik fel. Ezeket a pillanatokat nem szabad kihagyni. Az elmúlt két évben sem dolgoztam keveset, mégis több idõm jutott a családra.

Nemrég szerepet kaptál egy filmben is, ami ha jól tudom, régi álmod volt.
Négyszer felvételiztem a színművészetire sikertelenül, amikor indult a megújult TeleSport, ahová felvettek. Amit akkor nagyon akartam, az nem sikerült, ami eszembe se jutott, azt alám tolta az élet. Gyöngyössy Bence filmjében, az Egy szoknya, egy nadrág című moziban megkaptam a talk-show műsorvezetőjének szerepét.

Az új Áll az alku! elég nagyot durrant: megelőzte az eddig verhetetlennek hitt Barátok közt sorozatot.
Nem érdekel, hogy legyőzöm-e a konkurenciát, inkább az, hogy könnyen fogyasztható, laza és szórakoztató műsort készítsek.

De csak érdekelt vagy a nézettségben?
A szerződésem kiköti, hogy a TV2 egy bizonyos nézettség alatt – ezt százalékban határozzák meg – megszüntetheti az Áll az alkut. E tekintetben nyilván érdekelnek az adatok, de ez nem mehet a saját értékrendszerem szerinti minőség rovására. Nekem például nagyon fontos az is, hogy a műsor tetsszen a feleségemnek.

Varga G. Gábor

 
médiaajánlat