Mi történik veled a Médiatáborban? 3. rész

A médiatáborban olyan dolgokra leszel képes, amelyek elvégzésére talán most teljesen alkalmatlannak tartod magad. Az egyik szakmai vezető, a huszonötödik DUE-táborára készülő Herczeg Zsolt újságíró most a csoportok munkájáról és a műsorértékelésről mesél.

Az első részben írtam a felkészülésről, az utazásról és a megérkezésed utáni első órák eseményeiről. A második részben tanácsokat adtam a csoportvezetőd kiválasztásához. Mindez azonban csak az előjáték, az igazi élvezet nem a nulladik nap, hanem az első, amikor a csoportok megkezdik a munkájukat!

Stúdiók csak neked

A DUE-táborban felépítünk nektek egy szabadon használható internetes lapszerkesztőséget, valamint egy rádió- és egy tévéstúdiót. A csoportok egy előre meghatározott beosztás szerint ezekben készítik el a produkciókat. Mindent ti, a táborlakók csináltok:

ti találjátok és osztjátok ki egymás között a témákat, ti írjátok és szerkesztitek meg a produktumot, ti vezetitek le a műsort, ti fotóztok, ti forgattok.

A csoportvezetők és a szakmai vezetők „csak” segítenek abban, hogy a „mini szerkesztőségek” olajozottan működjenek. A speciális tudást igénylő feladatokhoz: a hang- és képvágáshoz, a tördeléshez és az adáskeveréshez természetesen szakképzett segítőt kaptok, akitől szintén sok mindent elleshettek.

Próbáld ki magad

Július 17-én, az első csoportfoglalkozáson megismerkedsz azzal a mintegy 15 fiatallal, akikkel a tábor első felében együtt élsz, dolgozol és bulizol. A csoportok teljesen önállóan, a vezetőjük terelgetésével alkotnak. Ti döntitek el azt is, hogy egy adott munkafolyamatban melyikőtök mit vállal: ki lesz például a lap főszerkesztője, a rádióműsor vezetője, vagy ki áll a kamera mögé. Arra biztatlak, hogy bátran vágj bele a melóba, és a tíz nap alatt próbáld ki magad minél több munkakörben: meg fogsz lepődni, hogy egy profi újságíró segítségével és a csoporttársaid biztatásával milyen fantasztikus teljesítményekre vagy képes.

Néhányan az újak közül meg szokták kérdezni, hogy a DUE-táborban vannak-e tanárok. Nos, nincsenek. A táborvezetőség és a táborlakók közötti viszony nagyon közvetlen; a tegeződés például a korkülönbség dacára teljesen általános, mint ahogy a „kinti életben”, az újságírók között is. Egyáltalán: a médiatáborban minden úgy működik, mint a „nagy” média világában, leszámítva ez utóbbi minden rossz velejáróját. De ahogy egy belső mondásunk tartja:

az élet, sajnos, nem DUE-tábor.

Szignáltól szignálig

Az első csoportfoglalkozáson a csoport nevet talál magának. Bármit kitalálhattok, a keresztelőnek csak a fantázia szab határt. A rádiós csoportok még szignált is készítenek maguknak – ebben természetesen profi hangmérnök segít majd. A szignálra azért van szükség, mert a DUE-táborban több csoport egyszerre tízfelé rohangálva nyüzsög, interjút készít, forgat, cikket ír, fotózik, előadást hallgat, megbeszélést tart, barátságot köt, strandol, ezért az üzenetek, felhívások leggyorsabban a rádióstúdióból kürtölhetők világgá a szobákba és a fákra szerelt hangszórókon keresztül. Reggel az ébresztőszignál kelt fel (ha épp nem dolgoztál egész éjszaka), az egész tábornak szóló, kötelező programokat a foglalkozásszignál, az ebédet a kajaszignál, a 23 órakor esedékes pihit pedig a takarodószignál jelzi.

A lap- és műsorkészítésnek jól bevált szabályai vannak a táborban: ezekről mindent megtudsz a csoportvezetődtől és a régi táborlakóktól. Ha valami nem világos: kérdezz!

Egy újságírótáborban senki sem lepődik meg, ha kérdezel.

A munkával kapcsolatban a lényeg az, hogy a csoport minden tagja azt csinálja, amihez kedve van, amit meg tud csinálni, és amit elvállalt – de azt csinálja is meg, mégpedig a legjobb tudásának megfelelően és időre! Így garantálható, hogy minden nap megjelenik az újság, és közösen megnézhetjük a tévéműsort, meghallgathatjuk a rádiósok produkcióit.

Műsortértékelés vagy mustra

Esténként, vacsora előtt az egész tábor összeül, és a szakmai vezetők után bárki elmondhatja a véleményét a saját munkájáról, illetve mások produkciójáról – ebből tanulhatsz a legtöbbet, bár kétségkívül nagyon furcsa érzés, amikor hetven másik ember értékeli a teljesítményedet. Ennél már csak az a szokatlanabb, hogy utána az értékeltből értékelő leszel te is! A szakmai vezetők külön is leülnek a csoportokkal, hogy részletesen átdumáljátok a lapot vagy a műsort. Lehetőség van egyéni konzultációkra is. A műsorértékeléshez szempontokat is adunk.

És ha ez nem lenne elég, akkor természetesen lehetőséged van arra, hogy néhány – akár más csoportból érkező – barátoddal összeállva afféle szorgalmi feladatként saját, programon kívüli lapot vagy műsort készíts,

elvégre a médiatábor mégiscsak a diákújságírók kedvenc homokozója!

Ami pedig elkészült – legyen az újság, műsor vagy fotó – felkerül a due.hu-ra, megmutathatod a szüleidnek, a tanáraidnak és a barátaidnak.

A tábor második felében, konkrétan szerdán megkezdődnek a mesterképzések. Addigra már tudni fogod, hogy melyik projektet választod. Mindegyiknek izgalmas témája és több évtizedes tapasztalattal rendelkező vezetője lesz. Onnantól a mesterképzésben veszel részt, és egyénileg foglalkozunk veled.

A látszat dacára azonban a DUE-tábor nemcsak a csoportok megfeszített munkájáról szól: lesznek szakmai előadások, sztárvendégek, vetélkedők, kirándulások, focimeccs, diszkó, és persze ott a Balaton! Ezekről – és a médiatáborban betartandó szabályokról – azonban inkább a következő részben írok.

Herczeg Zsolt újságíró, szakmai vezető, huszonötszörös táborozó

Bővebb információ és jelentkezés a mediatabor.hu oldalon.