Mi történik veled a Médiatáborban? 2. rész

Talán túlzásnak tűnik, de a „régi” táborozók tudják, hogy csoportvezetőt választani a DUE-táborban: na, az egy életre szóló döntés is lehet. Herczeg Zsolt újságíró, szakmai vezető, huszonötszörös táborozó tanácsai újonc táborváróknak, második rész.

Az előző részben leírtam, hogyan tájékozódhatsz a DUE-médiatáborról és mi, a szervezők miről informálunk téged a rendelkezésre álló csatornákon, mielőtt csomagolni kezdenél. Adtam néhány tippet a felkészüléshez, az utazáshoz, és elárultam, hogyan fogadunk a táborban. Most abban segítek, hogy…

Hogyan válassz csoportvezetőt?

A tábor előtt a due.hu-n, a mediatabor.hu-n és a Facebook-on, július 16-án pedig a tábornyitó rendezvényen néhány szóban személyesen is bemutatkoznak a szakmai vezetők és a csoportvezetők, majd kezdetét veszi a „forgószínpad”. (Valamikor vacsorázunk is, ígérem.) A forgószínpad annyit tesz, hogy

a táborlakók kisebb csoportokban körbejárják a tábor fontosabb helyszíneit: a stúdiókat és a lapszerkesztőséget, ahol egy-egy csoportvezető páros várja őket.

Kvázi „kampányolnak” azért, hogy őket válaszd. (Nem lehetetlen, hogy még hirdetésekkel és plakátokkal is találkozol.) Ez a DUE-táborozó legnehezebb döntése, hiszen tíz napig ez a csoport, ez a tíz-tizenöt ember lesz a „családod” és a „szerkesztőséged”.

A megérkezésedkor kapsz egy formanyomtatványt. A forgószínpad után, lefekvés előtt erre kell ráírnod annak a három csoportnak a számát (vagy a csoportvezetők nevét), amelyek legjobban tetszenek. (Lesz egy doboz, abba kell majd beledobnod.) Első helyre azt írd, ahová nagyon-nagyon szeretnél kerülni, a második legyen az, amelyik még megfelel, a harmadik pedig a vésztartalék. A táborvezetőség éjszaka elkészíti, reggel pedig kifüggeszti a faliújságra, illetve az első reggeli rádióműsorban felolvastatja a csoportnévsort.

Igyekszünk mindenkit oda beosztani, ahová nagyon szeretne kerülni, de tekintettel kell lennünk a csoportok létszámára, a fiúk és lányok arányára, sőt sok más egyéb szempontra is.

Nem tudsz rosszul dönteni

A táborozók többsége részben a szakmai profil (rádiós, tévés, fotós), részben pedig a csoportvezetők személyisége alapján választ csoportot, de természetesen sokat nyom a latban az is, hogy a barátod, barátnőd melyiket ajánlja. Nem javaslom, hogy nagyobb – négy-öt fős – baráti társaságok mindenáron egy csoportba jelentkezzenek, hiszen attól még, hogy haverok, nem biztos, hogy ugyanazt szeretik majd csinálni tíz napig. Ráadásul így nem tudsz megismerni annyi új embert. A csoportok különben sem lesznek elszigetelve egymástól, és rengeteg „táborszintű” program lesz, ahol találkozhattok, a tábor második felében pedig elstartolnak a mesterképzések, ahol így is, úgy is vegyülni fogtok. Plusz ott a szoba és a Balaton-part, ami erre szintén alkalmas.

Az is régi tapasztalat, hogy a „régiek” közül sokan újra és újra egy bevált csoportvezetőhöz jelentkeznek. Megértem a ragaszkodást, de mégis javaslom, hogy próbálj ki új csoportvezetőket – és velük együtt új csoporttársakat – is. Rosszul ugyanis nem tudsz dönteni:

csak olyan csoportvezetőink vannak, akik kívülről-belülről ismerik a DUE-tábort, mindannyian ígéretes fiatal tehetségek, jófej emberek, és ott lesznek a 10-30 éves újságírói-táborszervezői tapasztalattal bíró veteránok, a szakmai vezetők is.

Ha pedig a másnapi első csoportfoglalkozás után mégis egy másik csoportba szeretnél átjelentkezni, nyugodtan dumáld meg az érintett csoportvezetőkkel és a táborvezetővel, segíteni fognak. A lényeg, hogy te jól érezd magad – ennél fontosabb feladata senkinek sem lesz Balatonszárszón.

Másnap, szombaton megalakulnak – sőt nevet találnak ki és szignált gyártanak – a csoportok. A tagok megismerkednek egymással, és kezdődhet a munka! De erről, és a tábor mindennapi életének negyven év alatt kialakult szokásairól inkább majd a harmadik részben írok.

Herczeg Zsolt újságíró, szakmai vezető, huszonötszörös táborozó

Bővebb információ és jelentkezés a mediatabor.hu oldalon.