Eseménynaptár

Sajtóigazolvány
és tagjelentkezés

Due Online Belépés

Belépés

Shop

Shop

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Csodák földje határon belül

Hazánk déli részének egyik leggyönyörűbb területe a Béda–Karapancsa Tájegység. A vidékfejlesztés érdekében létrejött egy magyar–horvát IPA projekt, amelynek keretében több helyen is kerékpárutak épülnek a térségben. Egy Study Tour program keretén belül ismerkedtünk meg a meseszép tájegységgel.

Fotók: Erdélyi Mónika

A megépített kerékpárutaknak köszönhetően a Duna mentén tekerhettünk egészen a Moháccsal szomszédos Kölkedig, ahol érdekes és informatív kirándulást tettünk a Fehér Gólya Múzeumba. A 2002 óta működő, európai tekintetben is egyedülálló tematikus múzeum egyetlen állatfaj, a fehér gólya köré szerveződött. A kiállítás során a látogatók megismerkedhetnek a faj táplálkozásával, fészkelésével, valamint interaktív alkalmazás segítségével követhetik vonulását is.

Felújított kerékpárutak teszik lehetővé a közlekedést Béda–Karapancsa területén, amely Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értéket képviselő élőhelyeit foglalja magába. Ez a hazai rétisas és a fekete gólya állomány egyik legkedveltebb lakóhelye. A nyugodtságot árasztó erdők között felfedezhetünk vízi madarakat és ritka növényeket is. Az itt kialakult életközösség legfőbb mozgatórugója a Duna, ahol számtalan lehetőség nyílik az öko- és a vízi turizmus gyakorlására. Horgászatra, strandolásra és egyéni vagy csoportos kenu túrákra is vállalkozhatunk a területen. Békés kenuzás céljából nagyszerű helyszín a folyó valamelyik ártere, a bátrabbak pedig a főágban is kipróbálhatják magukat.

A Béda–Karapancsa Tájegységben található holtágak közül kiemelkedik a Boki-Duna. Ez a rész évszázadokkal ezelőtt a Duna egy túlfejlődött kanyarulata volt. A lassú feltöltődésű vízterület mellett halászati bemutatóhely található. Az előadások során több mint fél évezredet ugrunk vissza az időben, megismerhetjük elődeink halfogási eszközeit és szokásait. A halászati bemutatóból nem maradhat ki a halászlé kóstolása sem. A látogatók is aktív szereplőivé válhatnak a folyamatnak, hiszen a zsákmány kifogásában és elkészítésében is segíthetnek.

A térség ökoturisztikai fejlesztéseinek egyik ékköve lesz a hamarosan Cún-Szaporcán megnyíló Ős-Dráva ökoturisztikai Látogatóközpont és Bemutatóhely. A komplexum célja, hogy a gyermekek olyan őshonos fajokat lássanak és simogassanak meg, amelyekről ez idáig nem is hallottak. A központ területén létrehozott tanösvények betekintést engednek a Dráva-menti területek páratlanul gazdag világába, míg az udvaron felállított táborhelyek éjszakai sütögetések helyszínei lehetnek.

Az állatkedvelők számára kihagyhatatlan program a hazai tanyavilág hamisítatlan hangulatát idéző Gáti Tanya meglátogatása. A vendégek itt lenyűgöző környezetben ismerkedhetnek meg az ősi magyar háziállat fajtákkal. A tanya egyik büszkesége a Zöldséglabirintus, melynek célja, hogy a gyermekek lássák, milyen növényeken teremnek a zöldségek, hogyan is néznek ki, mielőtt a boltba kerülnek. A friss zöldségeket felhasználják a tanya éttermében is, ahol a környék hagyományos ízeit élvezhetik a vendégek.  Az ételeket a saját előállítású húsok és füstölt áruk teszik egyedivé. Az étterem specialitásai a kemencében és bográcsban sült különlegességek, melyek mellé villányi és siklósi borokat kínálnak.

A borok szerelmesei igazi kincsekre lelhetnek ezen a vidéken, hiszen Magyarország egyik legfejlettebb bortermő vidéke Villány. Sikerét egyesek a nagyüzemi termelés alatt összeszokott kiváló szakembereknek, mások az idetelepült svábok kitartásának tulajdonítják. Nem véletlen, hogy Villányt a bor városának is nevezik: a település utcáin sétálva borbárok és éttermek sokasága fogad minket. A túra során volt szerencsénk betérni a Mandula Étterembe, ahol megkóstolhattuk a borvidékre jellemző sváb és magyar konyha hagyományaiból eredő ételkülönlegességeket. A vacsora közben megízlelhettük a Gere Pincészet legkiválóbb borait. Az étterem berendezése egy polgári ház nappalijának hangulatát idézi, különleges környezetet biztosítva ezzel a gasztronómiai élményhez.

A déli tájegység nem csak természeti és gasztronómiai, hanem történelmi emlékekben is igen gazdag. Itt található, a Mohácsi Történelmi Emlékhely, amely az 1526-ban történt ütközet elesett katonáinak állít emléket. A tömegsírok között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya és sok névtelen vitéz fából kifaragott szobrát is megtalálhatjuk. A hely különlegessége, hogy a csatában elhunyt lovak számára is szobrokat emeltek. A sírkertben sétálva megkongathatjuk a lélekharangot, ezzel tisztelegve a csata hősei előtt. 2011-ben a Mohácsi Történelmi Emlékhely új fogadóépülettel bővült. A Szent Koronát formázó létesítmény interaktív módon mutatja be a mohácsi csata előzményeit, lefolyását és annak következményeit. Legfelső szintje pedig lehetőséget biztosít a sírkertet madártávlatból is szemügyre venni.

Mohács legfőbb turisztikai látványossága a farsang idején megrendezésre kerülő Busójárás. A város ezáltal került fel az UNESCO Szellemi Kulturális Világörökség listájára. Nemrég átadták a Busóudvart, amely egy interaktív kiállítással mutatja be a hagyományőrző népünnepet. A komplexumban a látogatók megtekinthetik a busó maszkokat és öltözeteket, információt kaphatnak a szokás történelemről, sőt még a maszkfaragást is kipróbálhatják. Az étteremben lehetőség nyílik tradicionális sokác ételek kóstolására is.

Öt napos túránk során megszámlálhatatlan élménnyel lettünk gazdagabbak. Betekintést nyertünk a tájegység történelmi, kulturális, természeti és gasztronómiai értékeibe is. A területfejlesztés révén az ide látogatók rengeteg olyan programot találnak, melyek minden igényt kielégítenek. Aki teheti, utazzon el ide, és fedezze fel a térség csodáit!

Dicsérdi Ádám

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság